18.12.2023. 20:11
0
UNICEF: Tinejdžerke imaju duplo veću šansu zaraze HIV-om nego muškarci
Djevojke imaju više od dva puta veću vjerovatnoću da se zaraze HIV-om nego njihovi muški vršnjaci, sugerira nedavna analiza UNICEF-a. Agencija navodi da je gotovo 98,000 adolescentica zaraženo HIV-om samo u 2022. godini.

Podaci, objavljeni kao dio godišnjeg pregleda o djeci i HIV/AIDS-u, sugeriraju da rodna nejednakost, ograničen pristup zdravstvenoj skrbi i nedostatak obrazovnih programa izlažu djevojčice posebnom riziku od HIV-a širom svijeta. Iako analiza bilježi "velike uspjehe" u prevenciji i liječenju HIV-a, ističe da je 71 posto novih infekcija među adolescentima od 10 do 19 godina među djevojčicama.

U podsaharskoj Africi, koja ima najveći udio djece i adolescenata s HIV-om, prevalencija među djevojčicama i mladim ženama trostruko je veća nego kod muškaraca, piše washingtonpost.com.

"Neprihvatljivo je da adolescentice, koje bi trebale planirati svoju budućnost, i dalje nose najteži teret HIV infekcije", izjavila je Anurita Bains, asocijativna direktorica UNICEF-a za HIV/AIDS, u priopćenju za medije. "Mi - UN, zajednice, vlade i organizacije - moramo ukloniti prepreke koje čine HIV prijetnjom njihovom zdravlju i dobrobiti. To uključuje osiguranje da se zadovolje seksualna i reproduktivna prava adolescentica i mladih žena."

I dok istočna i južna Afrika imaju najveći broj djece od rođenja do 19 godina s HIV-om, agencija također identificira zapadnu i srednju Afriku, istočnu Aziju i Pacifik, Južnu Aziju te Latinsku Ameriku i Karibe kao žarišta HIV-a. Općenito, izvještaj ukazuje da gotovo 1 milion djece i adolescenata s HIV-om ne prima liječenje, a terapija antiretrovirusima zaostaje diljem svijeta zbog zahtjeva za testiranjem i nedostatka lijekova prilagođenih dobi.

Unatoč nastavljenom riziku za djevojčice diljem svijeta, izvještaj bilježi napredak u prevenciji i liječenju HIV/AIDS-a. Napredak je spor, ali "izvanredni" uspjesi su usporili prijenos od majke do djeteta, a agencija bilježi "dramatična" poboljšanja u testiranju i liječenju HIV-a, posebno kod dojenčadi.

(Ajdin B.)

UNICEFHIV
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.