7.10.2024. 12:19
3
"Nedžad Koldžo je zaslužan za pobjedu Benjamine Karić u Novom Sarajevu. NiP se u Sarajevu 'prepolovio' po broju glasova i apsolutni su gubitnici izbora"
Jučer su u našoj zemlji održani Lokalni izbori, na kojim su birani načelnici/gradonačelnici, te vijećnici/odbornici.

Rezultati su manje-više poznati, ali svakako treba sačekati zvanične rezultate iz Centralne izborne komisije BiH, a prema iskustvu sa prethodnih izbora, za to će im biti potrebno još nekoliko dana.

Inače, izlaznost je iznosila 47,72 posto građana. 

Kada je riječ o sarajevskoj općini Stari Grad, na izbore je izašlo 36.063 birača.

Prema preliminarnim podacima, nedostižno vodstvo u načelničkoj borbi ima kandidat "Trojke" Irfan Čengić. Mada, treba istaći da je Čengić još sinoć proglasio izbornu pobjedu u Starom Gradu.

Kada je riječ o Općinskom vijeću Starog Grada, na osnovu 73,91 posto obrađenih biračkih mjesta, najviše glasova su osvojili SDP i SDA, 2523 i 2300. Treći je NiP sa 1329, te DF sa 15 glasova manje. Naša stranka je dobila glasove 711 građana, a Stranka za BiH 588.

Ako uporedimo sa prošlim Lokalnim izborima, najveći rast u ovoj općini je doživio SDP.

Tada su osvojili ukupno 1816 glasova, a sada su već nadmašili taj rezultat. Najveći pad u ovoj općini doživjela je stranka optuženog bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića - NES, a koji je osvojio 428 glasova.

Podsjećanja radi, na prošlim izborima su osvojili 3599 glasova.

Također, primjetan je rast Demokratske fronte (na prošlim izborima osvojili 353 glasa), te blagi pad SDA (3572 imali na prošli izborima) i NiP-a (2626 dobili na izborima 2020. godine), barem gledajući glasove.

O izbornim rezultatima Stranke demokratske akcije u toj općini, ali i o rezultatima u ostatku Kantona Sarajevo, razgovarali smo sa Jahjom Muhasilovićem, koji je bio nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Stari Grad na jučer održanim izborima.

Tvrdi da je SDA u Starom Gradu popravila rezultat, te da će zajedno sa SDP-om biti najjača stranka u toj općini. Kada je riječ o porazu Selimbegovića od Čengića, kako je rekao, "iako se ne slažemo sa načinom i politikom kako vodi Općinu", uputio je čestitke na izboru novom načelniku.

"Naš Dženan je iznio dobru borbu i mi smo ponosni na način na koji je vodio kampanju - moralno, etično, sa nešto drugačijim pristupom i tu mu stvarno nemamo šta prigovoriti. Građani su odlučili da to bude Irfan Čengić", kazao je Muhasilović.

Govoreći o rezultatima izbora u Sarajevu, konstatovao je da su SDA i Stranka za BiH "narasle", te da su te dvije stranke, skupa sa SDP-om, "tri najjača faktora na nivou KS".

O dramatičnoj borbi u Novom Sarajevu između Benjamine Karić i Muamera Bandića, kazao je da je kampanja nekadašnjeg dugogodišnjeg načelnika ove općine Nedžada Koldže, bila usmjerena prema SDA i SBiH-u.

"Po glasovima koje je uzeo vidimo da je odvukao dio glasačkog tijela, da tako kažem, desnih stranaka. Koldžo je definitivno zaslužan za pobjedu Benjamine Karić", rekao je Muhasilović.

Također je kazao da je NiP najveći izborni gubitnik u Sarajevu, te da su ostali bez polovice glasova sa prošlih lokalnih izbora.

Čitav razgovor možete pronaći u prilogu. 

Novinar: Ajdin Balićevac

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.