27.5.2024. 22:48
0
"Doveli su nas u situaciju da sve diktira neko izvana, odnosno uvozni lobi koji se trudi da..."
FOTO: ilustracija
Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini ovu godinu očekuju dobre prinose, ali suočavaju se i s izazovima koje donose klimatske promjene i nepovoljne vremenske prilike.

Nevrijeme i ekstremni vremenski uvjeti postali su sve češći i predstavljaju ozbiljnu prijetnju poljoprivrednicima. Ove promjene uzrokuju velike štete na usjevima, što dodatno otežava ionako izazovnu situaciju u sektoru poljoprivrede.

Prema dosadašnjim pokazateljima, očekuje se uspješna godina, kaže Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo u razgovoru za Source. Ističe kako se određena područja, poput dijelova Posavine i Tuzlanskog kantona, suočavaju s problemima uzrokovanim nevremenom.

"Godina kao godina, po dosadašnjim pokazateljima, trebala bi biti dobra. Ima dovoljno svega, ali postoji i problem s nevremenom. To je slučaj u određenim područjima, kao što su dijelovi Posavine i Tuzlanskog kantona, što nije dobro. Što se tiče sjetve, ona je bila kao i do sada - ništa spektakularno, niti više niti manje, otprilike isto kao prošle godine. Sada se samo moramo moliti da vrijeme ostane ovakvo kakvo jeste i bit će dobro do kraja ako ostane ovakvo", govori nam Bićo.

Osim klimatskih uvjeta, poljoprivrednici se suočavaju i s ekonomskim izazovima. Podrška sektoru poljoprivrede svake godine raste, no inflacija i visoki troškovi proizvodnje nastavljaju opterećivati poljoprivrednike.

"Podrška je svake godine sve veća. Ove godine budžet za poljoprivredu iznosi 175 miliona KM, što je 11 miliona više nego prošle godine. Prošle godine budžet je također bio povećan, skoro dvostruko u odnosu na godinu prije, ali to opet nije dovoljno zbog inflacije i visokih troškova u poljoprivredi. Prvo, usvajanje budžeta kasni, a kasni se i s pravljenjem programa koji predviđa trošenje tog novca, pa se kasni i s isplatama. Sada su krenule isplate za četvrti kvartal, a sada je već peti mjesec ove godine. Četvrti kvartal je počeo u oktobru prošle godine, pa se evo plaćaju oktobar, novembar i decembar krajem maja naredne godine. Logično je da to izdvajanje ne može stići ovolika poskupljenja, tako da se uvijek vrtimo u krug. Bez obzira na veća izdvajanja, to ne doprinosi povećanju proizvodnje", objašnjava naš sugovornik.

Građani često kritiziraju visoke cijene hrane, no poljoprivrednici ističu da oni nisu odgovorni za formiranje cijena niti za poskupljenja.

"Građani imaju pravo, to je sigurno, ali problem je što se ta kritika uglavnom usmjerava na naše poljoprivrednike i proizvođače, koji ni na koji način ne učestvuju u kreiranju cijena niti u ovim poskupljenjima. Mi smo zemlja koja zavisi od uvoza, imamo vrlo malu domaću proizvodnju, i ono što se ovdje proizvede brzo se proda. Ta proizvodnja iznosi od 20 do 35% maksimalno, čak i kada je najbolja godina. Doveli su nas u situaciju da sve diktira neko izvana, odnosno uvozni lobi koji se trudi da uništi ovo malo našeg domaćeg što imamo, kako bi zavladao tržištem. Zakon je takav da je slobodno je tržište, ne može se zabraniti uvoz. Naša država ne izdvaja sredstva kao države iz kojih se uvozi, pa su njihovi proizvodi puno jeftiniji i mi nismo konkurentni, zato nam je situacija ovakva", zaključio je Nedžad Bićo u razgovoru za Source.

(Aldin Barimac)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.