4.6.2024. 12:32
1
Borba oko borbe bikova - U Hrvatskoj se traži zabrana, a kakvo je stanje u BiH: "Postoje vlasnici koji bikove paze kao ljubimce i to rade isključivo iz ljubavi"
Širom Bosne i Hercegovine i u nekim područjima Hrvatske održavaju se desetine „korida" i koje se smatraju značajnim djelom tradicije tamošnjeg stanovništva.

Uzgoj bikova za borbe postaje sve popularniji i unosniji kada je u pitanju zarada. Iako će mnogi priznati da bikove drže iz ljubavi i tradicije koja krasi sve dijelove BiH, nastale su mnoge poznate koride poput reprezentativnih Čevljanske i Grmečke koride. Nezvanični registar potvrđuje preko 20 velikih korida i teferiča širom BiH. Osim borbi bikova, uz koride se obavezno organizuju vašari, teferiči i narodno veselje, što krasi ove događaje i privlači veliki broj posjetitelja.

Isti je slučaj i u Hrvatskoj, ali borbe ne prolaze uvijek u najboljem redu. Najnoviji slučaj borbe koja je pošla po zlu desio se u Splitu.

Posjetioci koride u Radošiću kod Splita bili su svjedoci najmanje dva incidenta na ovom događaju. Kako su prenijeli hrvatski mediji, pomahnitali bik je probio ogradu i uletio u publiku, a nakon toga je povrijedio jednog posjetioca, nakon što ga je uspio probosti kroz prepone u trbuh. Povrede je zadobio 68-godišnji muškarac, koji je prevezen u KBC Split gdje je operisan.



Nakon ovog incidenta oglasili su se iz hrvatskog udruženja za zaštitu životinja "Prijatelji životinja".

„Oštro osuđujemo svaku borbu bikova i općenito korištenje životinja za borbe! Ponašanje bikova u Radošiću normalna je i očekivana reakcija na maltretiranje koje doživljavaju”, navodi udruženje Prijatelji životinja. Oni se još od 2006. godine zalažu za zabranu borbi bikova. Tada je u Hrvatskoj donesen prvi Zakon o zaštiti životinja i njime su zabranjene sve borbe životinja „osim tradicionalnih takmičenja bikova”, a taj izuzetak uvršten je u Zakon amandmanom, neposredno prije njegovog usvajanja, kako bi se pogodovalo organizatorima takvih borbi. No, iz udruženja ističu da se nasrtanje životinja jedne na drugu ne može nazvati takmičenjem, već je riječ o zlostavljanju životinja.

Kakva je situacija u BiH?

Najpoznatija korida u BiH je zasigurno korida u Čevljanovićima. Ona svake godine okupi hiljade posjetilaca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Čevljanska korida ima tradiciju dugu sedam decenija i bez konkurencije je najpopularnija u regionu.



Međutim, ona nije jedina i samo je jedna od brojnih korida koje se organizuju u BiH. Ono što nas je navelo da se pozabavimo ovom temom jeste plakat koji poziva na veliko narodno veselje i borbu bikova, a možete ga vidjeti na nekoliko lokacija po Kantonu Sarajevo.


Fotografija plakata na jednom od autobuskih stajališta u Sarajevu

Iako je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja zabranjeno huškati jednu životinju na drugu te priređivati borbe životinja, u ovom slučaju borbe bikova, svjedoci smo da se taj zakon ipak ne poštuje.

Tim povodom smo kontaktirali udruženje za zaštitu životinja u BiH "Prijatelji životinja", iz kojeg nam kažu da su više puta pokretali ovu temu, ali od institucija nikada nisu zaprimili adekvatan i konkretan odgovor.

Prenosimo vam njihov odgovor:

"Kao što vam je poznato, shodno odredbama člana 4, tačka f) Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, zabranjeno je provjeravati oštrinu životinje na drugoj životinji, huškati jednu životinju na drugu, te priređivati borbe životinja, uključujući borbe pasa, bikova, medvjeda, pijetlova, kao i svih ostalih životinja. Također, bismo napomenuli da je odredbama člana 318, stav 2, Krivičnog zakona FBiH, propisano da ko krivično djelo iz stava 1. učini radi opklade (ko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli...) kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine.

Dakle, nesporno je da se radi apsolutno o protivpravnim radnjama. Udruženje "Prijatelji životinja" je u više navrata pokretalo ovu temu, kako u javnosti, tako i obraćanjem pojedinim institucijama, no nismo zaprimili adekvatan i konkretan odgovor.

Nakon sastanka sa docenticom Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prije nekoliko mjeseci, koja je radila svoj stručni i naučni rad u ovoj sferi te proučavala ponašanje jedne porodice i jednog takvog bika i vlasnika, ukazala nam je stav koji je nama do tada bio nepoznat.

Naime, s jedne strane imate jako imućne vlasnike ovakvih bikova, koje vlasnici paze kao ljubimce, omogućavajući im najbolje i najkvalitetnije uvjete života. Oni svoje bikove dovode u ekskluzivno skupim prikolicama sa klimom u ovakve arene. Također, ovom prilikom smo informisani da takve vrste borbi bikova nikada ne idu do krvi, nego da imaju vrstu treninga koja bi ukazivala na prirodno okruženje njihovog nadmetanja gdje dolazi do one faze pobjede bez nanošenja boli. Dakle, shodno novim saznanjima, dobili smo sliku (nama do tada nepoznatu) da u ovoj pravnoj stvari postoje vlasnici koji, iako imućni, prilikom borbi nemaju toliko finansijskog interesa koliko imaju troškova za njihovo svakodnevno održavanje, te da ovo rade isključivo iz ljubavi.

No, nažalost, možemo li pretpostaviti da veliki broj vlasnika bikova nema baš toliko veliki imovinski status u društvu, te da ipak ovo ne rade isključivo iz ljubavi, nego iz koristi? Naše Udruženje nema tačan odgovor, jer nažalost nije radilo istraživanje ovakve vrste, niti ima mogućnosti ili nadležnosti, jer je samo veterinarski inspektorat nadležan da vrši kontrolu i nadzor nad životinjama u našoj državi.

Međutim, ne možemo izostaviti činjenicu da su ove borbe većinski zasnovane na nadmetanju, gdje se dobijaju nagrade za one vlasnike bikova čije životinje pobijede. Poznato nam je da se održavaju borbe na mnogim nivoima organizacije, kako visokobudžetski organizovane, tako i one seoske, manje budžetske organizovane borbe. Posebno bismo napomenuli da smo na društvenim mrežama gledali videozapise iz kojih je vidljivo da prilikom borbi bikova dolazi do ozljeđivanja i krvi, stoga ipak ne možemo izostaviti činjenicu da se radi o ljudskom faktoru koji je prouzrokovao to dešavanje.

Prema tome, naše Udruženje svakako ne odobrava niti u jednom smislu i segmentu borbe, bez obzira na vrstu životinja o kojoj se radi, bez obzira na stepen organizacije, bile one zasnovane na visokobudžetskom ili niskobudžetskom nivou.

Udruženje "Prijatelji životinja" planira u budućem vremenskom periodu da se više bavi ovim pitanjem i ovom pravnom stvari, te svakako imamo namjeru uključiti nadležne organe glede ovih dešavanja, jer bez obzira na sve činjenice i okolnosti, zakon je jasan i svi ga moraju poštovati.

Samo bismo ujedno skrenuli pažnju da pored ovih "ozbiljnijih" organizacija borbi bikova, postoje mnoge borbe bikova koje seljani međusobno dogovaraju i klade se. Shodno saznanju putem društvenih mreža, vjerujemo da u ovim borbama dolazi do povređivanja životinja velikog stepena.

Iz naprijed navedenog razloga, Udruženje stalno poziva građane da prijave sve protivpravne radnje. No, u nekim slučajevima, Udruženje sazna kasno, nakon završetka mnogih dešavanja, kojima je bilo neophodno prisustvo policijskih službenika kako bi iste evidentirali.

Ovim putem bismo samo željeli skrenuti pažnju da postoje organizacije raznih vrsta, te one gdje seljani međusobno organiziraju iste u cilju sticanja imovinske koristi. U najčešćim slučajevima to su borbe bikova i borbe pasa. To je užasan "sport" u koji moramo svi biti uključeni, a posebno glede borbi pasa, gdje najčešće dolazi do smrtnog ishoda, kako bismo isti spriječili u cilju zaštite i dobrobiti životinja"
, kazali su nam iz ovog udruženja.

(Aldin Barimac)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.