7.12.2020. 15:27
0
Počelo suđenje Višnji Aćimović: Tereti se da je učestvovala u ubistvu 37 Bošnjaka i da je neke od njih lično strijeljala
Suđenje Višnji Aćimović, koja je optužena da je učestvovala u ubistvu 37 muškaraca Bošnjaka u Mračnom Dolu u blizini logora Sušica u općini Vlasenica u junu 1992. godine, počelo je danas pred Višim sudom u Beogradu, prenosi Birn.

Aćimović je rekla da nije kriva i da su ona i njena porodica od kraja maja do početka jula 1992. godine boravili u Bačkoj Topoli u Srbiji.

- Moj najstariji brat je 22. maja 1992. poginuo (u ratu). Dan ili dva nakon sahrane, ja i moji roditelji smo otišli kod sestre u Bačku Topolu i tamo smo proveli oko 40 dana prije nego što smo se vratili u Vlasenicu - rekla je ona, piše Birn. 

Prema optužnici, Aćimović je zajedno sa više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovala u ubistvu 37 muškaraca dovezenih autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

- Optužena se tereti da je vatrenim oružjem strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa - saopćilo je Tužilaštvo BiH 2017. prilikom podnošenja optužnice.

Tijela žrtava otkrivena su tek 2000. godine na lokalitetu Mračni Dol. U optužnici se kaže da je Aćimović bila pripadnica VRS-a, ali ona je to danas u negirala.

Rekla je da je imala četvoricu braće i da su svi bili pripadnici VRS-a. Jedan od njene braće je Miroslav Kraljević, načelnik općine Vlasenica.

Slučaj protiv nje Srbiji je prebačen iz BiH na osnovu protokola o saradnji u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina koji su ove dvije države potpisale. Suđenje se nastavlja u januaru.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.