15.6.2023. 13:34
0
Željka Radović izabrana za glavnu tužiteljicu Republičkog javnog tužilaštva RS-a
FOTO: Željka Radović / BIRN
Na poziciju glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS-a imenovana je Željka Radović. Ona je bila jedina kandidatkinja za ovu poziciju što je kritikovao i član VSTV-a Saša Sarajlić. On je kazao da je Radović dobar kandidat ali da iznosi kritiku što nema još kandidata za ovu poziciju.

Radović je tokom izlaganja svog programa rada kazala kako bi radila na tome da se tužioci stimuliraju da podižu optužnice i u situacijama kada imaju manji kvantum dokaza.

„Zašto se tužioci opredjeljuju za negativne odluke, odnosno naredbe o nesprovođenju istrage, zato jer vode računa o ostvarivanju norme i svojoj ocjeni“, kazala je ona u dijelu rasprave koji je prenio BIRN. 

Član VSTV-a BiH Saša Sarajlić je s negodovanjem tražio dodatno pojašnjenje od Radović u vezi intencije većeg podizanja optužnica bez dovoljno dokaza kazavši da bi ljudi sjedili na optuženičkim klupama i po nekoliko godina bez dovoljnih dokaza.

„Zbog rezultata sumiranih na nivou tužilačkog sistema, jer je mali broj optužnica podignut za korupciju, ja sam rekla da bih poticala tužioce da kada imaju manji kvantum dokaza da podižu optužnice i dostavljaju sudu na odluku, jer je njihova odluka konačna“, kazala je Radović. 

Radović je od 2005. do 2014. godine bila na poziciji zamjenika glavnog okružnog tužioca u Doboju, nakon čega je imenovana i na poziciju glavnog tužioca koju je obnašala do danas. Ona je 2014. i 2019. godine izabrana i za članicu VSTV-a BiH, a mandat joj je istekao prije nekoliko mjeseci. 

Inače, na sjednici Doma naroda PS BiH je i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu. Na sjednici je prisutan i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija koji sluša raspravu delegata nakon čega će odgovoriti na pitanja. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.