26.6.2023. 9:34
0
Blokira CIK ili "Trojka" i HDZ BiH: I dalje bez tri zastupnika u Parlamentu FBiH
FOTO: CIK/SCREENSHOT
Strankama "Trojke" i HDZ-u BiH još nedostaju tri zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija (CIK) još nije dobila potvrdu troje kandidata za buduće zastupnike da su im dodijeljeni mandati u Parlamentu Federacije, potvrđeno je za Faktor iz CIK-a.

- Centralna izborna komisija BiH do danas do 12 sati nije primila poštanske povratnice i s tim u vezi je jučer, 22. juna, uputila i potražnicu prema BH Pošti - kazali su iz CIK-a za Faktor. 

Potražnica se traži u slučaju da korisnik poštanske usluge sumnja da poštanska pošiljka nije uručena primatelju ili je uručena za zakašnjenjem, odnosno da ugovorena usluga ili nije obavljena ili nije obavljena u cijelosti. Podsjećamo, Parlament FBiH ne zasjeda već duže vrijeme. Posljednja sjednica Doma naroda održana je 30. marta, a Zastupničkog doma 28. aprila.
Sjednica Zastupničkog doma koja je trebala biti održana 21. juna i na kojoj je trebalo razmatrati imenovanje nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH je otkazana, a predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) za odgodu je optužila CIK "jer nije donio odluku o zamjenskim mandatima".

Adnan Delić i Jasna Duraković su bili zastupnici u ovom domu do imenovanja Vlade FBiH krajem aprila, a Damir Arnaut je podnio ostavku zbog odlaska na ambasadorsku funkciju u Njemačku. Da bi se popunila upražnjena mjesta nakon njihovog odlaska, potrebna je odluka CIK-a.

Nakon toga, reagovala je i Centralna izborna komisija BiH poručivši da dodjela zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma.

- Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste iste političke stranke u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava izabranog člana organa vlasti kojem prestaje mandat - naveli su.

Iz CIK-a su napomenuli da je potrebno da stignu četiri povratnice. Na mjesto Feliksa Vidovića (HDZ BiH) kojem je prestao mandat, isti je dodijeljen Dajani Maros (HDZ BiH). Mandat je prestao i HDZ-ovoj Mirjani Plavčić, a isti je dodijeljen stranačkom kolegi Marku Sarafu.

Nakon ostavke na mandat zastupnika Damira Arnauta iz Naše stranke, CIK je dodijelio mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste Naše stranke Eniti Nakaš, koja je, međutim, odbila prihvatiti mandat. Mandat je dodijeljen Marku Cvitanoviću iz Naše stranke. Cvitanović je mandat prihvatio.

- Ponavljamo, redovne, zakonom utvrđene nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u vezi s dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata - zaključili su iz CIK-a.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.