28.8.2023. 20:34
0
Zora Vidović: Republika Srpska će dobivati više novca iz državne kase
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je prije nekoliko dana u razgovoru za Nezavisne novine da je Republika Srpska dobila veći koeficijent raspodjele prihoda od indirektnih poreza, prenosi Slobodna Bosna.

"Od 1. jula ove godine, prema analizi koju je napravila Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, mi bismo trebali imati koeficijet raspodjele od 34,44 odsto. Takva odluka se nije mogla donijeti dok nije bio izabran ministar finansija (Srđan Amidžić, koji je ujedno i predsjednik Fiskalnog savjeta UIO BiH)", rekla je Vidović.   

Ona je rekla da Republika srpska i dalje dobija sredstva po koeficijentu raspodjele od 33,35 odsto, nižem od onog kojeg treba imati, zbog čega Republika srpska već gubi dio sredstava od prihoda od indirektnih poreza, ali i dio novca od poravnanja za prvo tromjesječje.  

"Računamo da ćemo, ako ovako ostane, do kraja godine, izgubiti oko 60 miliona KM, kazala je Vidović, izražavajuć nadu da će se nakon izbora novog ministra finansija održa sjednica Upravnog odbora UIO na kojoj će se donijeti odluka o novim koeficijentima raspodjele", izjavila je Vidović.  

Kako je riječ o povećanju od oko 1 posto, to praktično znači da će RS ubuduće dobivati oko 100 miliona KM više nego je dobivalado sada.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.