13.10.2023. 15:22
0
HAZU poziva na nametanje Izbornog zakona u BiH
Predsjedništvo HAZU-a BiH danas je, kako navode, razmatralo proces donošenje izmjena Izbornog zakona BiH, prenose Vijesti.

Ukazali su na, kako navode, „pojavu ponovnih smicalica, nečasnih igara kako bi se onemogućila, zaustavila i posve razvodnila ustavna odluka o izmjeni Izbornog zakona“.

S toga su iz HAZU-a BiH pozvali međunarodno zajednicu da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

„Smatramo da Izborni zakon treba promijeniti istim postupkom, na isti način, kako je i nametnut od predstavnika međunarodne zajednice. Zakon nije donesen dogovorom predstavnika naroda pa se onda dogovorom, iskustvo pokazuje, ne može ni promijeniti“, stoji u saopćenju.

Iz HAZU kažu kako unitarizam i hegemonija, koji su, kako se navodi, već godinama glavna smetnja, razlog nesporazuma i narušavanja dobrosusjedskih odnosa, ne popuštaju nego se sve više podgrijavaju.

„Zar su Hrvati zaista krivci zato što žele biti jednaki s druga dva konstitutivna naroda u pravima i dužnostima, ili možda zbog toga što iskreno zagovaraju euroatlantske integracije BiH? Ili su krivci što su obranili svoja ognjišta, iako prepolovljeni, ostali u svojoj domovini, u svojem jeziku, svojoj tradiciji, kulturi, vjeri, običajima i u zapadnoevropskom kulturnom krugu?“, stoji na kraju saopćenja za javnost HAZU-a BiH

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.