20.1.2024. 15:53
2
Džananović: "Da je Silajdžić pročitala presude ICTY-a znala bi uzrok i povod 'nesretnog rata', Univerzitet treba biti zabrinut"
Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu izazvala je buru u javnosti objavivši na društevnim mrežama tekst pod nazivom "Obraćanje probosanskim snagama – propitivanje i svjedočenje istini" izjednačavajući u njemu 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar - neustavni datum za obilježavanje "dana RS-a".

Sinoć je je gostujući na Face TV-u u duelu sa državnim zastupnikom Milanom Dunovićem to ponovila tražeći da se utvrdi jedna istina o uzrocima koji su doveli do rata u Bosni i Hercegovini.

Muamer Džananović, član Instituta za istraživanje zločina i genocida UNSA, kao i jedan od autora knjige "Nastanak republike srpske", u svojoj reakciji na tvrdnje Silajdžić ističe da će se profesorica iznenaditi ukoliko pročita jedno od niza presuda ICTY-a.

"Možda će se razočarati ova kolegica sa Univerziteta u Sarajevu, čije interese djelovanja tek treba utvrditi, kada prvi put pročita bar jednu od niza presuda ICTY-a ili nekih od naučnih djela, na koje se poziva, na temu onoga što problematizira. Možda bi tada shvatila kao "znanstvenik koji ne problematizira istinu", kako sama sebe definira, da "temeljem nekakvih dogovora" nema potrebe utvrđivati "uzroke i neposredni povod nesretnog rata" i genocida nad Bošnjacima, jer se u stranicama tih presuda i tih naučnih djela nalaze i te činjenice", kaže Džananović.

Dodaje da pojava da je na UNSA zaposleno i angažirano sve više onih sa ovakvim i sličnim stavovima, a da je mnogima među njima ključna potvrda "naučne" verifikacije u Beogradu ili Zagrebu, je nešto što bi društvo i Univerzitet, ako ništa drugo, trebalo zabrinuti.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.