24.4.2024. 22:23
0
Ministar Kalamujić: "BiH ignoriše milijardu eura obećane pomoći od EU, rok za predaju Plana rasta ističe u petak"
Pokret "Za nove generacije" oglasio se po pitanju obećanja od milijardu eura za razvojne projekte u BiH, a nakon dobijanja kandidatskog statusa u Europskoj uniji, s obzirom na to da nadležni nisu podnijeli plan da se osiguraju ova sredstva.

"Građani Bosne i Hercegovine su s velikim entuzijazmom dočekali vijest o dobivanju kandidatskog statusa u Evropskoj uniji. Ovo je bio ogroman korak za našu zemlju, s posebnim obećavajućim naglascima u finansijskom sektoru. Obećanje od milijardu eura za razvojne projekte u BiH dodatno je pojačalo nadu građana, ali je sada ta nada ugrožena", navodi se u saopćenju pokreta Za nove generacije.

Uključenja političara iz Brisela donijela su vjetar u leđa, ali je istina sada izašla na vidjelo, dodaju.

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić, otkrio je javnosti da nadležne vlasti u BiH nisu predale ni podnijele adekvatan plan koji bi osigurao odobrenje ovih sredstava od strane EU.

"Ogorčen sam što moram ovo reći. Delegacija EU u BiH je jasno stavila do znanja da je nedostatak adekvatnog plana za korištenje obećanih sredstava ozbiljan problem. Rok za podnošenje tog plana ističe ovog petka, 26. 4. 2024. Pozivam nadležne u BiH da hitno pripreme i predaju plan kako bi naša zemlja imala pravo na ova važna sredstva", naglasio je ministar Kalamujić.

Napominjući da BiH riskira da postane jedina zemlja na Balkanu koja nije predala plan za korištenje ovih sredstava, ministar Kalamujić je upozorio na ozbiljne posljedice propuštanja ovog koraka.

"Ako BiH ne podnese ovaj plan, možemo postati i jedina zemlja na Balkanu koja će izgubiti priliku za korištenje ovih značajnih sredstava od EU."

Ova upozoravajuća situacija trebala bi poslužiti kao podsjetnik svim relevantnim strukturama u BiH o hitnosti i važnosti predaje ovog plana. BiH se suočava s izazovom koji zahtijeva brzu akciju i odgovornost kako bi se osiguralo iskorištavanje prilike koje EU nudi za ekonomski i društveni napredak zemlje, saopćeno je iz Pokreta za nove generacije.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.