28.5.2024. 12:28
0
"Situacija je alarmantna": Kroz kanal Elektroprivrede HZHB u Neretvu puštene ogromne količine mulja
Jako zamućenje vode južno od Mostara, koje je preouzrokovalo ozbiljnu štetu cijelom ekosistemu Neretve, primijećeno je u petak navečer. Ovu informaciju objavilo je Udruženje sportskih ribolovaca (USR) Neretva.

Kako su saopćili, prijave o ovom incidentu stigle su od brojnih ribara koji su bili na Neretvi. Situacija je, naglašavaju, alarmantna.

- Naše službe bile su na licu mjesta i svjedočile su ovoj katastrofi. Naši ribočuvari su na terenu u proteklom razdoblju zabilježili desetke slučajeva narušavanja prirodnog stanja rijeke, a prijave su odmah proslijeđene nadležnim organima. Unatoč ovim naporima, destruktivna praksa se nastavlja, što zahtijeva hitnu intervenciju svih relevantnih institucija, napisali su.

Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu "kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne".

- Ovaj kanal predstavlja dio sustava koji povezuje Hidroelektranu Mostarsko Blato s rijekom Neretvom. Radi se o mulju koji ugrožava čitav biljni i životinjski svijet rijeke nizvodno od ovog kanala taložeći se na dnu rijeke i tako sprečava razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje žive na dnu rijeke i ima ogroman negativan utjecaj na cijeli riblji fond, istakli su iz udruženja.

Apelirali su na sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo okoliša i turizma, inspekcijske službe te lokalne vlasti, da hitno reaguju i poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo dalje uništavanje ekosistema rijeke Neretve.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.