7.9.2024. 22:01
1
Građani sarajevskog naselja Stup u borbi protiv zagađenja
FOTO: bhrt
Građani sarajevskog naselja Stup, godinama vode borbu sa Institutom za ispitivanje protivpožarnih materijala. Uprkos borbi, navedeni institut i dalje vrši testiranja koja, kako navode građani, zagađuju naselje ispuštanjem mineralnih vlakana i nečistih kancerogenih materija, u zrak.

Inspekcije i nadležni organi ne preduzimaju ništa, te Institut nastavlja sa radom. Građani traže rješenje dugogodišnjeg problema.

Građani jednog od sarajevskih naselja svakodnevno udišu dim, koji u svom sastavu ima sadržaj mineralnih vlakana ili vune koja je po strukturi kancerogena.

“O čemu se ovdje radi, firma u proteklih šest godina koliko traje borba nas stanara u kontinuitetu vrši paljenje i testiranje ovih kancerogenih materijala, tipa mineralna vuna i vlakna fasadnih panela ili protupožarnih vrata. Šest godina traje ova naša borba, uključeni su i inspekcije i ombudsmeni za ljudska prava. Do dan danas, ovaj se problem nije riješio”, kaže za BHRT stanar Almedin Čolpa.

“To se mjesečno dešava dva do tri puta, nekad je znalo i sedmično dva puta da se dešava. To je nesnošljivo, miris koji kad osjetite morate da se sklonite odavde”, poručuje stanar Himzija Čavčić.

Među stanarima je i jedan strani državljanin koji tvrdi da su ovakve stvari u evropskim gradovima nedopustive. Također, naglasio je da od šest dimnjaka, čak pet ih ne ispunjava standarde.

“Insistiram zaista kod svojih saradnika i saradnica, a i sama to radim, da se na svaki upit koji dobijemo reaguje i odgovori. Čak i na svaki upit koji izlazi iz naših nadležnosti, provjeriću da li je ovaj jedan od takvih, da reagiramo adekvatno, jer su saznanja tu”, kaže za BHRT Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma FBiH .

Resorna ministrica najavila je da će biti uz građane, te da će pomoći pri rješavanju problema, čak i ako to bude izlazilo iz njenih nadležnosti.

Stanari su najavili nastavak borbe, kao i protest koji je planiran 19. septembra. Tvrde da neće prestati sve dok se ne nađe adekvatno rješenje za ovaj problem.

Stup
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.