8.6.2024. 10:42
1
"Ofanziva" na Sarajevo "najbogatijeg Srbina": Dan prije hapšenja pozvao ga je Milorad Dodik i rekao: "Đe si bre, šta ti to rade, zaista nema smisla"
U posljednje vrijeme se u domaćim medijima mnogo piše o srbijanskom biznismenu Miroslavu Miškoviću i njegovoj "ofanzivi" na Sarajevo.

Podsjećamo, Miškovićeva firma Delta Real Estate Beograd je većinski vlasnik dionica u firmi Standard Nekretnine, a nedavno je objavljena poruka koja je upućena dioničarima kako će navedena kompanija preuzeti i ostatak dionica sarajevske firme.

Mišković je dugo godina imao 89 posto vlasničkog udjela u Standardu Nekretnine, no, tokom ove godine je njegov vlasnički udio prešao 95 posto, što mu je omogućilo da preuzme i ostatak dionica kompanije.

Standard nekretnine je bila dio kompanije Standard, prijeratne velike kompanije za proizvodnju namještaja, a nakon što se podijelila na dva dijela, kompaniji Standard nekretnine pripalo je zemljište i objekti, dok je Standard Furniture Factory zadržao proizvodnju i preselio je u Ilijaš.

Inače, Mišković planira izgradnju velikog šopinga i stambenog kompleksa Delta Planet, na 118 hiljada kvadratnih metara. 

Delta Planet će se nalaziti iza Heco pijace na Stupu, odnosno, tik uz Stupsku petlju.

Osim ovog projekta, Mišković je nedavno osnovao firmu Ananas u Sarajevu, kako je pisao portal Biznisinfo, zamišljenu kao platformu za online trgovinu. 

Mišković je dugo pokušavao ući na sarajevsko tržište. Tamo negdje 2008. godine, u centru Sarajeva je pokušao otvoriti trgovinu na malo "Meex", međutim, nakon što se u javnosti saznalo o kome se radi, dozvola od Općine Centar mu je uskraćena.

No, o kome se radi, ko je zapravo Miroslav Mišković?

Ako bi ga opisivali u dvije riječi, onda bi to bile one koje se kroz medije najčešće upotrijebljavaju kada se spominje ime Miroslava Miškovića, a to su "najbogatiji Srbin". 

Uspon Miškovića počinje još u 80-tim godinama prošlog stoljeća, i to u Hemijskoj industriji Župa iz Kruševca, kada od direktora finansijskog sektora napreduje do pozicije generalnog direktora. Nekadašnji jugoslovenski gigant, koji je 2015. godine proglasio stečaj, se bavio proizvodnjom pesticida, mineralnih đubriva, veterinarskih proizvoda...

1989. godine za Miškovića stiže neočekivan poziv i to od Slobodana Miloševića, tada predsjedavajućeg predsjedništva Savezne Republike Srbije, da postane potpredsjednik vlade Srbije.

Nakon godinu dana se povlači sa te funkcije i odlazi u privatni biznis. Za vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, sa svojom kompanijom Delta M, ulazi u razne trgovinske i druge aranžmane s partnerima u domaćem agraru, osiguranju, a kasnije i bankarstvu i drugim djelatnostima, što mu donosi ogroman profit.

2001. godine biva otet, ali i pušten već sutradan, jer je otmičarima plaćeno sedam miliona maraka. Barem se tako tvrdilo. 

Krajem 2012. godine, a nakon promjene na vlasti u Srbiji, te dolaska "Naprednjaka" Aleksandra Vučića (iako je formalni predsjednik bio Tomislav Nikolić) na vlast, Mišković je uhapšen zbog navodnih koruptivnih radnji i utaje poreza. 

Tužilaštvo za produženje pritvora Miškoviću | Kriminal Vijesti | Al Jazeera
HAPŠENJE MIŠKOVIĆA

U zatvoru je proveo sedam mjeseci, a pušten je nakon plaćanja jamčevine. Budući da je Mišković oslobođen svih optužbi, ono što je očigledno je da je Vučić, tada potpredsjednik Vlade Srbije, njegovo hapšenje iskoristio za dizanje političkog rejtinga i popularnosti, što mu je na kraju uspjelo. Hapšenje Miškovića je predstavljeno kao pokazatelj da u Srbiji nema zaštićenih, a narod je Vučića vidio kao borca protiv tajkuna. 

Мишковић за Косово
MIŠKOVIĆ I VUČIĆ

Suprotno Vučiću, predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, uvijek je bio pun riječi hvale za Miškovića, ističući kako je Srbiji, ali i RS-u potreban takav biznismen.

Dan prije hapšenja, a što je i lider SNSD-a potvrdio u jednom od razgovora, Mišković je nazvao upravo Dodika a ovaj mu se obratio riječima: "Đe si, bre, šta ti to rade, zaista nema smisla".

"Vjerujem da je svaka borba protiv korupcije, pa tako i politička, važna za državu i region i u tom smislu dajem podršku Vučiću. Važno je da ta borba bude zasnovana na istini i činjenicama i da rezultira presudama. Jer, da bi se dokazala nečija krivica, potrebno je da neko bude pravosnažno osuđen, što znači osuđen u drugostepenom postupku. Tako da i Miškovićeva krivica tek treba da se dokaže. Ja njega znam kao što znam mnogo drugih ljudi. Radio sam s njim i zamolio ga za pomoć u Republici Srpskoj. Mislim da je veoma važno to što je 'Delta' investirala i ušla u posao obnavljanja robne kuće u Banjaluci. Mislim da on, isto kao i ja i bilo ko drugi, treba da odgovara za bilo koje delo ako postoji sumnja. Ali ne mogu da kažem bilo šta loše o njegovim poslovima. Podigao je trgovinsku aktivnost u RS, veoma je značajan dolazak 'Deleza' u RS i to što imamo saradnju sa tom kompanijom", rekao je nakon hapšenja Dodik, što je Vučiću zasmetalo.

Nakon Miškovića, u Srbiji nijedan "tajkun" više nije bio uhapšen.

Mišković je sa Dodikom 2019. godine u Banjaluci, otvorio Delta Planet, u koji je uloženo 70 miliona eura, a prostire se na 60 hiljada kvadratnih metara.

Mišković i Dodik otvorili NAJVEĆI ŠOPING CENTAR U BiH, posao će dobiti oko  2.000 RADNIKA - Top Portal
DODIK I MIŠKOVIĆ

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.