10.7.2024. 8:12
0
Najbogatiji Srbin daje još skoro milion KM za dionice sarajevske firme
Kompanija Delta Real Estate Beograd, u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, objavila je zvaničnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica sarajevske firme Standard Nekretnine.

Ponuda dolazi nakon što je Delta nedavno povećanjem kapitala za deset miliona KM došla do udjela od nešto preko 95 posto dionica Standard Nekretnina.

Samim tim, ona je došla u poziciju da „istisne“ preostale dioničare ako oni ne pristanu da prodaju svoj udio.

Ponuda za preuzimanje odnosi se na 42.126 dionica koje čine 4,9661 posto udjela u sarajevskoj firmi, piše BiznisInfo.ba.

Ponuđena cijena iznosi 21,40 KM po dionici, što predstavlja 100% nominalne vrijednosti dionice. To znači da će, ako svi dioničari prihvate ponudu, Mišković isplatiti još 901.496 KM za puno preuzimanje firme.

Sa onih deset miliona koje je ranije ove godine dao za povećanje kapitala, koje mu je trebalo da bi došao do udjela od 95 posto i pozicije da može istisnuti male dioničare – ispostavlja se da je Mišković izdvojio ukupno oko 11 miliona KM da bi postao stopostotni vlasnik firme Standard Nekretnine.

Inače, Delta je već dugi niz godina većinski vlasnik Standard Nekretnina, a tokom tog perioda imala je 89 posto dionica.

Sama kompanija Standard Nekretnine godinama je neaktivna, ima samo direktora i posluje s gubitkom. No, njena vrijednost leži u zemljištu na Stupu vrijednom oko 10 miliona KM na kojem Delta planira gradnju velikog projekta – tržnog centra i stambenog kompleksa.

Na ovom mjestu, kako smo ranije pisali, planirana je gradnja projekta Delta Planet Sarajevo koji će biti za sada jedina “Delta Planet šoping promenada” koja će u svom kompleksu obuhvatiti šoping-mol i stambeni prostor.

Projekt će, prema planovima, zauzimati ukupnu površinu od 118.000 metara kvadratnih a osigurat će prostor za čak 120 lokala (poslovnih prostora) svjetski poznatih brendova. Tu će se nalazi i više od 1.200 parking mjesta.

Firma Standard Nekretnine nastala je 2011. kada je podijeljena kompanija Standard, koju je Mišković kupio 2008. Standard je tada podijeljen na Standard Furniture Factory i Standard Nekretnine.

Standard Furniture Factory je preuzeo posao sa proizvodnjom namještaja i ta firma je otišla drugim vlasnicima. S druge strane, Mišković je zadržao firmu Standard Nekretnine u čije vlasništvo su prešle samo nekretnine, piše Biznisinfo.ba.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.