4.9.2024. 16:59
0
U Sarajevu će se graditi nova zgrada s heliodromom
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao strateški partner MUP-a Kantona Sarajevo, raspisao je danas javni konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja za centralnu zgradu MUP-a KS koja će se graditi u ulici Kolodvorska.

Prema projektnom zadatku, idejno rješenje treba ponuditi optimalne prostorne uslove za centralizaciju više službi MUP-a Kantona Sarajevo koje se trenutno nalaze na nekoliko različitih lokacija.

To znači da se u novoj zgradi treba smjestiti sjedište MUP-a Kantona Sarajevo, Policijska uprava Novo Sarajevo, Jedinica za saobraćaj, kao i Uprava za građanska stanja i pravne poslove.

Zgrada će imati i podzemnu garažu na tri etaže sa cca 200 parking mjesta, te prostorom za arhivu i magacine. Na krovu zgrade treba biti planirana izgradnja heliodroma za višenamjenski helikopter.

Arhitekti koji će ponuditi idejno rješenje morat će planirati prostorije za rad približno 700 uposlenika, a istovremeno idejno rješenje morat će omogućiti visok stepen bezbjednosti uposlenika, stranaka i posjetilaca.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, MUP Kantona Sarajevo danas je na korak bliže rješavanju višedecenijskog pitanja izgradnje centralnog objekta.

– Mnogi su smatrali nemogućim rješavanje pitanja izgradnje centralne zgrade MUP-a Kantona Sarajevo koje je bilo kamen spoticanja prethodnih decenija. Korak po korak, riješili smo sva sporna pitanja oko lokacije za izgradnju i sve smo bliži našem cilju. Naš strateški partner, Zavod za izgradnju KS, danas je raspisao konkurs za najbolje idejno rješenje i pozivam sve arhitektonske kuće, pravna i fizička lica, a posebno mlade perspektivne i kreativne ljude iz struke da se prijave i ponude nam najbolje rješenje za našu novu, modernu poslovnu zgradu koja će služiti na ponos ne samo MUP-u Kantona Sarajevo nego i cijelom gradu – izjavio je ministar Katica.

Direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potvrdila je da je Zavod, imajući u vidu da se radi o velikom i zahtjevnom projektu, proveo niz konsultacija, razgovora i pripremnih radnji, te je projektni prijedlog urađen uz maksimalnu posvećenost zadatku, a za najbolja idejna rješenja obezbijeđene su i novčane nagrade.

– Nadamo se da ćemo našim angažmanom pomoći MUP-u Kantona Sarajevo da osigura bolje uslove unapređenje i efikasnije obavljanje poslova i radnih zadataka. Stručni žiri će biti imenovan od članova renomiranih arhitekata, predstavnika Zavoda za izgradnju KS i MUP-a KS, a koji će izabrati jednog ili više pobjednika na javnom konkursu. Za prvoplasirano idejno rješenje smo osigurali nagradni fond od 30.000 KM, za drugoplasirano 10.000 KM, a trećeplasirano 6.000 KM – izjavila je direktorica Barlov.

Idejnim rješenjem je potrebno predvidjeti i osnovnu koncepciju tehničke zaštite oko parcele i objekta, kontrolisan pristup, kontrolu ulaza i drugo. Ukupna kvadratura objekta koji će se graditi iznosi cca 21.500 m2.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo objavio je obavijest o javnom konkursu na portalu Agencije za javne nabavke, dok se kompletna konkursna dokumentacija može preuzeti na njihovoj web stranici www.zik.ks.gov.ba (https://zik.ks.gov.ba/sites/zik.ks.gov.ba/files/konkurs_za_projektni_zadatak_mup.pdf)  Konkurs je otvoren 60 dana.

Najbolje idejno rješenje izabrat će stručni žiri sastavljen od predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i drugih stručnih lica. Odabrana idejna rješenja ostaju u trajnom vlasništvu Zavoda za izgradnju KS i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo provodi postupak javne nabavke za izbor izvođača za rušenje i uklanjanje postojeće građevinske konstrukcije u ulici Kolodvorska na čijem mjestu će se graditi nova zgrada. U toku je rješavanje žalbe u ovom postupku, a predviđa se da bi građevina trebala biti uklonjena do kraja ove godine.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.