6.7.2024. 10:42
2
Dodik napisao hvalospjev Orbanu jer je otišao kod Putina: Pokazao je svoju veličinu...
FOTO: n1
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik oglasio se kako bi prokomentarisao posjetu mađarskog premijera Rusiji koju su osudili zvaničnici EU.

Dodik je napisao da podržava posjetu Viktora Orbana Moskvi i Kijevu i njegove "istinske napore i iskrene namjere, koji imaju samo jedan cilj, a to je prekid sukoba i otpočinjanje pregovora s ciljem postizanja mira". Nije ni čudo da podržava s obzirom da se i Dodik nedavno vratio iz Rusije i posjete agresoru Vladimiru Putinu.

"Orban je i ovim potezom dokazao da je jedan od rijetkih političara u svijetu kojeg je moguće nazvati državnikom i to u pravom smislu te riječi, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet. Svi oni koji ovih dana kritikuju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u 'ratnim rovovima'", reče Dodik.

Dodao je da takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, "za razliku od mađarskog premijera".

"Oni su uvijek spremni da kritikuju svaki potez koji je usmjeren na postizanje mira i otpočinjanje pregovora, dok 'zaboravljaju' ili namjerno prešućuju da je Orban za dva dana posjetio i Kijev i Moskvu, a sve s istom željom - prekid sukoba.

Nijedan mir na svijetu nije moguće pregovarati bez dijaloga sa obje strane, na čemu je Orban i radio, čime je po ko zna koji put pokazao svoju veličinu i iskrenu želju za mirom u svijetu", naveo je Dodik na X-u.

Podsjetimo, Orban nije dobio nikakav mandat od Evropskog vijeća da posjeti Moskvu, izjavio je u petak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigursnost Josep Borrell.

Orban je rekao da bi želio da uvjeri Ukrajinu i Rusiju u potrebu da "pređu dug put zajedno, koji se može završiti prekidom vatre i mirovnim pregovorima". Ali Borrell je rekao da se "stav EU o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine ogleda u mnogim zaključcima Evropskog vijeća."

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.