11.7.2024. 11:08
0
Fejzić: Mi koji smo preživjeli genocid imamo dug prema žrtvama, da gradimo Srebrenicu
U bivšoj fabrici akumulatora u Potočarima održava se komemoracija povodom 29. godišnjice od genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. Komemoracija je počela intoniranjem himne BiH.

Komemoraciji prisustvuje veliki broj zvanica iz BiH, ali i svijeta. U Potočarima će biti ukopano još 14 žrtava. Do sada je u mezarju Potočara ukopana 6.751 žrtva.

Hamdija Fejzić, preživjela žrtva genocida i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice prvi se obratio.

“11. juli kao datum kada je počelo izvršenje genocida, obilježavan je kao dan pijeteta. S nama su danas mnogi naši dokazani prijatelji koji saosjećaju sa žrtavama i u gradu u kojem je počinjen genocid teže da se ne zaboravi. Punih 29 godina politiku negiranja provodile su one snage koje su genocid negirale i koje su pružale utočište onima koji su osumnjičeni i optuženi. Uprkos zakonu o zabrani negiranja genocida mi imamo samo jednu optužnicu. Hvala majkama Srebrenice koje punih 29 godina trpe poniženja ali i istrajavaju u borbi za istinom, a da nisu nikada posegnule za bilo kakvim činom osvete. Mnoge majke nisu dočekale da ukopaju nijednu kost svojih najmilijih", kazao je Fejzić.

On je kazao da je dug preživjelih prema žrtavama genocida je da se vraćaju u Srebrenicu, da stvaraju život.

"Naš motiv su bijeli nišani. Povratak u Srebrenicu je čin da nismo zaboravili svoju ubijenu braću. Naš motiv da gradimo Srebrenicu ste i vi koji svakog 11. stignete u Potočare. Kada se svi vrate svojim kućama, mi ćemo ostati u Srebrenici i nastaviti svoje borbe. Dječaci koji su rođeni poslije genocida i koji nose imena svojih djedova. Kada odete mislite na njih i njihovu budućnost", kazao je Fejzić.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.