7.8.2024. 9:09
0
Turska će predati deklaraciju o intervenciji u tužbi protiv Izraela pred ICJ
FOTO: AGENCIJE
Turska će danas podnijeti deklaraciju o intervenciji u južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, saopćio je diplomatski izvor.

Objava će se desiti u 14.30 sati po srednjoevropskom vremenu, dodao je izvor, nakon što je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ove sedmice izjavio da će Turska dati objavu u srijedu.

- Turska intervencija podstiče međunarodnu zajednicu da prepozna i riješi humanitarnu krizu u Gazi - kazao je izvor.

Turska je u maju saopćila da se odlučila pridružiti slučaju koji je pokrenula Južna Afrika dok je pojačala mjere protiv Izraela zbog napada na Gazu, dodajući da će njena intervencija uslijediti nakon potrebnih pravnih priprema.

U junu je Španija saopćila da je zatražila intervenciju u slučaju pred ICJ, najvišim pravnim tijelom Ujedinjenih nacija osnovanim 1945. za rješavanje sporova između država.

Izrael je u više navrata odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene, tvrdeći na sudu da njegove operacije u Gazi predstavljaju samoodbranu i usmjerene su na borce Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra prošle godine, prenosi Reuters.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.