28.8.2024. 17:32
0
Zastupnički dom obustavio proceduru za Mehmedovićeve dopune Izbornog zakona
Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je u prvom čitanju i po skraćenom postupku usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH u prvom čitanju, čiji su predlagači zastupnici iz Kluba SDA Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago.

U skladu s Poslovnikom Doma, Ustavnopravna komisija zadužena je da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Nije usvojen prijedlog da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, razmatra po skraćenom postupku te će ovaj Prijedlog zakona biti razmatran u redovnoj zakonodavnoj proceduri.

Nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, Zastupnički dom konstatovao je da je obustavljena zakonodavna procedura u vezi s Prijedlogom zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Šemsudin Mehmedović.

Zastupnički dom usvojio je Izvještaj o provođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH, čiji je podnosilac Komisija za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma PSBiH.

Uz ovaj Izvještaj, Dom je usvojio i sljedeće zaključke:

• Zastupnički dom PSBiH smatra da je neprihvatljivo da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH nema funkcionalan upravni nadzor nad administrativnim stručnim organizacijama, kao ni tačne i precizne podatke o prihodima stručnih organizacija za obavljanje administrativnih poslova i tehničkih pregleda koji se naplaćuju u skladu s Cjenovnikom usluga za provođenje homologacije;

• Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da, u roku od 90 dana, u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, u smislu da se u članu 205. Zakona bolje razrade uslovi i kriterijumi koje bi trebale ispunjavati stručne organizacije za obavljanje povjerenih javnih poslova u oblasti homologacije;

• U vezi sa zaključcima Zastupničkog doma PSBiH sa 16. sjednice održane 28.2.2024., usvojenim povodom rasprave o Izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o provedenoj reviziji učinka o temi: "Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH", Zastupnički dom PSBiH dostavlja Tužilaštvu BiH Izvještaj Komisije za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma PBiH o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a u vezi s procesom homologacije vozila sa svim relevantnim finansijskim pokazatelјima, kao i neautorizovani transkript sa javnog saslušanja.

Dom je usvojio i Izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Instituta za metrologiju Bosne i Hercegovine i Vijeća za metrologiju Bosne i Hercegovine, a u vezi s donošenjem novih podzakonskih akata, čiji je podnosilac Komisija za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Uz ovaj Izvještaj, usvojeni su i sljedeći zaključci:

• Zastupnički dom PSBiH smatra da je metrologija ozbiljna oblast u kojoj postoji prevelika samostalnost u odlučivanju rukovodioca Instituta za metrologiju BiH, te da nisu dovoljno uključene zakonom definisane institucije, posebno Vijeće za metrologiju BiH i da je potrebna veća institucionalna kontrola, transparentnost, kao i učešće stručne javnosti;

• Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da, u roku od 90 dana, u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o metrologiji Bosne i Hercegovine, u smislu da se preciznije definiše uloga Vijeća za metrologiju BiH, razmotri zakonska mogućnost usklađivanja s najboljim praksama u okruženju i standardima Evropske unije kada je riječ o mjerenju gledanosti i da se da veći značaj parlamentarnom nadzoru;

• Zastupnički dom PSBiH prosljeđuje relevantnim pravosudnim institucijama Izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Instituta za metrologiju Bosne i Hercegovine i Vijeća za metrologiju Bosne i Hercegovine, a u vezi s donošenjem novih podzakonskih akata.

Usvojena je zastupnička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Zastupnički dom PSBiH inicira da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Dom nije usvojio zastupničku inicijativu Sabine Ćudić kojom se Ministarstvo odbrane BiH zadužuje da, u roku od 30 dana od usvajanja te inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 44/17) i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom usvojio je sljedeće izvještaje institucija BiH:

• Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH;

• Specijalni izvještaj o stanju u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim upravama u Bosni i Hercegovini, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH;

• Prvi periodični izvještaj o uvođenju novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2023. godinu.

Uz ovaj Izvještaj usvojeni su i sljedeći zaključci:

• Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH sugeriše Ministarstvu finansija i trezora BiH da odobri budžetski zahtjev Kancelariji za razmatranje žalbi BiH za 2025. godinu kako bi se, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, popunila radna mjesta i obezbijedio rad Kancelarije u punom kapacitetu;

• Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH traži od Kancelarije za razmatranje žalbi BiH da dodatno unaprijedi saradnju sa Agencijom za javne nabavke BiH i Komisijom za finansije i budžet Zastupničkog doma, a sve sa ciljem kvalitetnog rješavanja određenih pitanja iz oblasti javnih nabavki putem izmjena i dopuna važećeg Zakona o javnim nabavkama.

Na usaglašavanje Kolegijumu doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2023. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu doma upućen je i Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2023. godinu, čiji je podnosilac Upravni odbor BHRT-a.

K znanju su primljeni sljedeći materijali Upravnog odbora BHRT-a:

• Programski izvještaj BHRT-a za 2023. godinu;

• Programski plan i Finansijski plan BHRT-a za 2024. godinu.

Uz ove materijale Upravnog odbora BHRT-a, na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je prijedlog zaključka poslanika Šemsudina Mehmedovića koji glasi:

"Zastupnički dom PSBiH predlaže Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da hitno izmijeni član 29. stav 2. Zakona o izvršnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, na način da i račun za RTV taksu ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse ima svojstvo vjerodostojne isprave, čime bi se omogućilo povećanje stepena naplate RTV takse u Federaciji Bosne i Hercegovine."

Zastupnički dom nije usvojio Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Zastupnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju:

• Sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične saradnje „Srbija - Bosna i Hercegovina“ za period 2021 - 2027. godine;

• Sporazuma o finansiranju za Interreg VI-B IPA program za Dunavsku regiju za period 2021 - 2027. godine između Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Mađarske;

• Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Evropa (2021 - 2027).

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.