16.9.2024. 15:12
1
Nešić: "Ako ne bude dogovora o direktoru SIPA-e, neće biti nikakvog drugog imenovanja u BiH"
Nakon što na dnevni red današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije uvršten prijedlog o imenovanju Slobodana Radinkovića za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), za medije je to komentarisao Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH koji je to i predložio.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i njen zamjenik i ministar odbrane BiH Zukan Helez odbili su uvrštavanje ovog prijedloga na dnevni red.

“Nažalost to njima nije bilo prihvatljivo. Znači da imamo situaciju da neko pokušava da obezglavi SIPA-u u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada se zamjenik direktora (Zoran Galić op.a.) nalazi van zemlje, to jeste, u bjekstvu. Postavlja se pitanje zašto to neko radi. Ono što je rekao Helez nije istina. Ne postoje nikakve, adekvatne i realne informacije da je Radinković pripadnik bilo kakvog kriminalnog miljea. Radinković ima pristup ‘tajno’ koji je dobio 2021. godine i samim time je prošao sve sigurnosne provjere i samim time što je kandidat za direktora SIPA-e morao je proći sve te provjere i predati dokumentaciju”, naveo je Nešić.

Zatim je upitao da li će se eliminisati ljudi zbog nekih novinskih natpisa?

“Zbog toga što nekome ne odgovara da bude direktor ili na nekoj drugoj poziciji zbog toga i onda na osnovu veza u medijskim kućama pokušava da ga na neki način kriminalizuje. Radinković ispunjava sve uslove i smatram da ovo nije ni korektno ni fer jer je on prijedlog srpskog naroda kojem i pripada pozicija direktora SIPA-e i na ministarstvu sigurnosti BiH je da predloži kandidata”, dodao je.

Odgovorio je i Helezu koji je pitao zašto je Radinković koji je trećeplasirani predložen za direktora SIPA-e.

“Želim da kažem da je Darko Ćulum koji trenutno obnaša funkciju direktora SIPA-e, kada je bio imenovan na tu poziciju, bio drugorangirani, a prije njega Perica Stanić je bio trećerangirani. Naime, zakon ostavlja diskreciono pravo ministru sigurnosti da sa liste uspješnih kandidata predloži jednog svog. Očigledno su sva ta trojica kandidata dobri, ali sam iskoristio svoje diskreciono pravo, vidio sam da je Radinković cijeli život u službi, da može dati doprinos SIPA-i. Na kraju, Radinković je usaglašeni kandidat srpskog naroda”, naglasio je Nešić.

Objasnio je dalje procedure.

“Radinković se nije našao na dnevnom redu. To znači da je on i dalje kandidat i mi ćemo istrajati u tome, ali želim vam reći da ukoliko ne dođe do nekog dogovora da ovo vodi u blokadu određenih odluka Vijeća ministara. Želim da vam kažem da, ukoliko se ne riješi pitanje direktora SIPA-e, nećemo imati imenovanje bilo koga u BiH”, poručio je Nešić.

Dalje je dodao da je na sjednici Vijeća ministara vidio da su sva tri ministra iz RS bila za imenovanje Radinkovića.

“Ne bih se bavio sada medijskim špekulacijama o tome koja je gdje struja prevladala, ali samo znam da su se svi ministri iz RS usaglasili da to bude Radinković koji je i kandidat srpskog naroda”, zaključio je Nešić.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.