5.9.2024. 21:26
0
Nešić odgovorio Ćudić: "Vi ste tada vjerovatno bili na odmoru, pa vam je promaklo"
On i ostali bošnjački ministri nisu bili spremni da podrže razrješenje na lični zahtjev, u skladu s članom 7. Zakona o SIPA-i i članom 62. Zakona o policijskim službenicima, naveo je Nešić.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je na inicijativu zastupnice Sabine Ćudić (NS) za smjenu Galića te je odgovorio na navode koje je saopćila javnosti.

U komentaru na društvenoj mreži X, Nešić je poručio da ne zna da li Ćudić ne prati medije ili ne komunicira sa šefom stranke Edinom Fortom, ali da ne želi da preko njegovih leđa ubire politički poene.

"Zašto Zoran Galić nije razriješen trebalo je da pita svog partijskog šefa i ostale bošnjačke ministre koji nisu bili spremni da podrže razrješenje na lični zahtjev, u skladu s članom 7. Zakona o SIPA-i i članom 62. Zakona o policijskim službenicima. Drugu mogućnost nismo ni imali jer Nezavisni odbor do dana današnjeg, koliko mi je poznato, nije pokrenuo disciplinski postupak protiv Galića, a kamoli donio odluku u istom i na osnovu nje zatražio smjenu od Vijeća ministara. Sve što smo dobili od Nezavisnog odbora jeste zaključak od 1.augusta da "Vijeće ministara razmotri mogućnost Galićeve smjene, imajući u vidu da je Zoran Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje sa pozicije zamjenika direktora SIPA u skladu sa članom 7. stav (5) tačka a) Zakona o SIPA i članom 62. Zakona o policijskim službenicima", rekao je Nešić.

U prevodu, kako ističe Nešić, u dopisu koji je potpisao Enes Obralija predlaže se da Vijeće ministara ‘‘razmotri mogućnost smjene‘‘, imajući u vidu da je Galić podnio zahtjev za razrješenje.

"Nezavisni odbor je trebalo da sprovede disciplinski postupak, izrekne disciplinsku mjeru prestanka radnog odnosa i od Savjeta ministara zatraži njegovu smjenu. Kako nisu to uradili, jedino nam je preostalo da postupimo u skladu s članom 7. Zakona o SIPA i članom 62. Zakona o policijskim službenicima i da Galića razriješimo na lični zahtjev. To, između ostalih, nije podržao vaš partijski šef", poručio je, prenosi Oslobođenje.

Na kraju, Nešić je izjavio i kako se nada da će Ćudić inicirati smjenu Nezavisnog odbora.

"Zašto Nezavisni odbor nije postupio u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i obavezama, treba njih da pitate jer su oni nezavisno tijelo koje odgovara parlamentu. Ili, možda još bolje - trebalo je da pokrenete inicijativu za razrješenje Nezavisnog odbora. To sam još prije više od mjesec dana zamolio poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ali, Vi ste tada vjerovatno bili na odmoru, pa vam je promaklo. U svakom slučaju, nadam se da ćete makar sada inicirati smjenu Nezavisnog odbora jer ne rade svoj posao", zaključio je Nenad Nešić. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.