24.11.2023. 22:46
0
U Vijećnici povodom 25. novembra održan svečani koncert "Sazvučja"
Svečani koncert "Sazvučja" pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević održan je večeras u sarajevskoj Vijećnici povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Koncert, koji je izveo  orkestar Camerata Academica, ima poseban značaj, jer okuplja Bošnjačku zajednicu kulture 'Preporod', Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak', Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 'Prosvjeta' i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo 'La Benevolencija', kao temeljne organizacije kulture naroda BiH, s tradicijom dužom od 120 godina.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić kazao je da je identitet svakog naroda, odnosno svake zajednice uopće, prije svega u njegovoj kulturi, ali da kultura istovremeno povezuje ljude i narode.

- To je jedan od temeljnih principa na kojima počiva naš rad pojedinačno, ali i naša, inače, vrlo bliska, najbliža, bratska i sestrinska saradnja, koju njegujemo već desetljećima, praktično od vremena kad smo osnovani. I na ovaj način gradimo bosanskohercegovačko društvo, razumijevajući ga kao složeno, pluralno, otvoreno i inkulzivno, kao društvo u kojem ima mjesta za naše osobenosti i posebnosti, ali i za naše veze uzajamnosti – kazao je.

Tvrdi da njihov pojedinačni i zajednički rad, zrcali složeno povijesno oblikovano biće Bosne i Hercegovine i da je nesumnjivo jedan od najreprezentativnijih izraza ideala osobne, upravo složene i pluralne, otvorene inkluzivne ,,bosanskohercegovačke paradigme", koja je u suštini svoj nužni odjek imala i u davnoj znamenitoj ZAVNOBiH-ovskoj formuli.

- Odatle i naša Sazvučja koja nisu tek naš zajednički koncert, već, naprotiv, naročita muzička metafora našeg razumijevanja nas samih i Bosne i Hercegovine kao našeg zajedničkog doma i domovine i u društvenom, ali i u duhovnom smislu, niz glasova ili zvukova koji jesu i ostaju to što jesu – zaključio je.

Publika je imala priliku čuti djela kompozitora koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i kompozitora koji su rođeni negdje drugdje, ali su svoj životni vijek proveli u Sarajevu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da muzičkim događajem večeras slave bogatstvo različitosti Sarajeva, jer su različitosti najveća vrijednost.

- U duhu zajedništva iskazujemo ljubav prema našem Sarajevu i poštovanje prema našoj voljenoj domovini Bosni i Hercegovini – istakla je.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da društva "Preporod", "Napredak", "Prosvjeta" i "La Benevolencija", koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine, spadaju među najstarije institucije u BiH, s tradicijom dužom od 120 godina.

- Međukulturalno vijeće koje čine ove četiri organizacije je pokazatelj da je u Bosni Hercegovini moguće njegovati višestrukosti naših identiteta, naših kultura, bez međusobnih osporavanja i ugrožavanja – naglasio je.

Godine u koje su ova društva utkala borbu i predan rad, stoljeće u kojem egzistiraju, dodao je premije Uk, živi su spomenik kulture i svjedoci jednog vremena.

- Ova društva su upravo izabrala put nekog boljeg i zajedničkog sutra. Nadam se i siguran sam da će Bosna i Hercegovina uspjeti kreirati društvo u kojem će biti mjesta za sve i da će mladi ljudi ostajati u Bosni i Hercegovini – naglasio je.

Između ostalog, orkestar je izveo Bosansku svitu Vlade Miloševića i svitu za obou i gudački orkestar, zatim, Archaico za gudački orkestar mladog sarajevskog kompozitora Tonija Toplana, i devet stiliziranih narodnih bosanskih pjesama i komponiranih pjesama koje su napisali Milan Prebanda, Cvjetko Rihtman, Asim Horozić, dvije komponirane pjesme Daria Vučića.

Poseban kuriozitet su dvije pjesme Alfreda Pordesa, sarajevskog dirigenta i kompozitora, koji je djelovao i radio početkom 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.