11.9.2023. 21:30
0
Riječ psihologa: Evo kakve posljedice ostavljamo na dijete kada vičemo na njega
Svaki roditelj ponekad izgubi kontrolu i poviče na svoje dijete, pokazuju istraživanja, ali tek rijetki roditelji znaju da vikanje bilo kakve vrste može imati dugoročne posljedice na mentalno zdravlje djeteta.

Kako donosi Healthline, psiholozi neprestano upozoravaju na negativne učinke koje izaziva vikanje na dijete, a s tim se slaže i psihologinja Laura Markham. Ona je upozorila na nekoliko posljedica do kojih dolazi kada roditelji viču na svoga mališana, iz kojeg god razloga to bilo.

Ona objašnjava da vikanje poruku roditelja ne čini jasnijom i ne daje nikakve pozitivne rezultate. Upravo suprotno, iako će dijete možda na sekundu biti mirnije jer se uplašilo, kasnije će postati imuno. Nedavno istraživanje pokazalo je kako vikanje čini dijete agresivnijim, fizički i verbalno.

Vikanje općenito, bez obzira na kontekst, izraz je ljutnje koji plaši dijete i čini da se osjeća nesigurno.

Osim što vikanje na dijete nije dobra stvar, ako ono dolazi s verbalnim ponižavanjem i vrijeđanjem može se kvalificirati kao emocionalno zlostavljanje. Dokazano je da ima dugoročne učinke poput tjeskobe, niskog samopoštovanja i povećane agresije.

To također čini dijete podložnijim maltretiranju jer su njegovo razumijevanje zdravih granica i samopoštovanje iskrivljeni, dodaje Markham.

(Ajdin B.)

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.