3.12.2023. 8:11
0
Veliki uspjeh bh. glumice: Asja Zara Lagumdžija najbolja glumica festivala u Marakešu
Nakon 9 dana žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, je objavio dobitnike ovogodišnjeg, 20. filmskog festivala u Marakešu nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu. Nagradu za Najbolju zensku ulogu je dobila naša Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak.

Pored Predsjednice Zirija Jessice Chastain članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetinka, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australija, Francuske, Švedska, Velike Britanije, Iran, Egipat, Maroko) sa pet kontinenata.

Za najbolji film je proglašen “ The Mother of All Lies”, nagradu žirija su podijelili “Hounds” i “Buy Buy Tiberius”, najbolja rediteljka Ramata-Toualaye Sy za film “Banel & Adama” te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna za ulogu u filmu “Dormitory”.

Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za Oskar.

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Mads Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara,  američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa 6 kontinenata.

(Erna H.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.