4.7.2023. 13:15
0
Izabran najbolji restoran u Evropi: Nalazi se u Barceloni
Vijesti iz svijeta gastronomije nedavno su nam donijele najnovije rezultate prestižne liste The World's 50 Best Restaurants za 2023. godinu. Ova lista, koja godišnje odabire najbolje restorane širom svijeta, ne samo da prepoznaje izvrsnost u kulinarstvu, već postavlja trendove u gastronomskoj industriji.

Restoran Disfrutar (španska riječ koja znači uživati ili radovati se), smješten u Barceloni, zauzeo je drugo mjesto na listi najboljih restorana, iza peruanskog Centrala, što ga čini najboljim restoranom u Evropi. Ova nagrada je kruna dugogodišnjeg napretka koji su ostvarili chefovi Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas.

Koncept restorana Disfrutar

Disfrutar, otvoren 2014. godine, djelo je trojice španskih chefova koji su se upoznali sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća radeći u legendarnom restoranu El Bulli.

Disfrutar su pokrenuli s jasnom vizijom – stvoriti hranu koja istovremeno iznenađuje i oduševljava, koristeći se modernim tehnikama i prvoklasnim sastojcima koji dovode u pitanje tradicionalne pretpostavke o vrhunskoj gastronomiji.

Restoran se nalazi u Eixample četvrti Barcelone, u blizini tržnice Ninot. Osim impresivnim gastronomskim kreacijama, Disfrutar je poznat i po svojem jedinstvenom interijeru koji neki uspoređuju s galerijom savremene umjetnosti. Prostor restorana osmišljen je s naglaskom na mediteransku baštinu, a posebno se ističu keramički elementi, iznimno visoki stropovi i stakleni zid koji se proteže duž jedne strane restorana.

U Disfrutaru se posebna pažnja posvećuje kreiranju inovativnih sljedova jela koji se mijenjaju nekoliko puta godišnje. Svaki slijed je pažljivo osmišljen kako bi iznenadio goste i predstavio im nešto novo i neobično, bilo kroz izbor sastojaka, način pripreme ili prezentaciju jela. Tako se ovdje mogu naći jela poput ‘Panchina’, dekadentne krafne potpuno ispunjene kavijarom i krem sirom.

Posebna zanimljivost je slijed pod nazivom ‘Fear: The Prawn’ (hrv. Strah: Kozica), gdje se gostima servira bazen suhog leda. Gosti moraju zatvoriti oči i hvatati kozice i škampe vlastitim rukama. Također, tu je i sendvič od zamrznutog gazpacha s osvježavajućim okusom octa, kao i modernistički pesto obogaćen pistacijama i jeguljom.

Dojmovi gostiju

Prema recenzijama gostiju na platformama kao što je TripAdvisor, posjet Disfrutaru nudi dojmljivo iskustvo koje nadmašuje samu konzumaciju hrane. Iako su cijene prilično visoke, s menijima koji počinju od 200 eura po osobi i vinskim parovima od 95 eura, gosti uglavnom ističu kako kvaliteta usluge i hrane opravdava trošak.

Prema jednom od gostiju koji je nedavno ostavio recenziju na TripAdvisoru, Disfrutar, unatoč tome što je drugi najbolji restoran na svijetu, nipošto ne ostavlja dojam pretencioznosti. Naprotiv, gost ističe kako se ovdje svaki segment dojmljivo isprepliće s ostalima, od hrane i pića do izvrsne usluge.

Drugi gost objašnjava kako posjet Disfrutaru služi kao inspiracija za njegova vlastita kulinarska istraživanja. Posebno je oduševljen teksturama koje, nažalost, neće moći replicirati kod kuće, te kombinacijom tartufa i votke.

Treći posjetitelj opisuje posjet Disfrutaru kao nezaboravno iskustvo koje se ne smije propustiti. Ističe kako su potrebna puna 3 sata kako bi se savladao degustacijski meni, ali vrijeme brzo prolazi zahvaljujući jedinstvenim jelima i prekrasnom osoblju. Kroz ove recenzije jasno je da Disfrutar ostavlja dubok dojam na svoje goste, ne samo kvalitetom hrane i vina, već i izuzetnom uslugom koja je istaknuta u gotovo svakoj recenziji.


(Admir O.)

Restoran
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.