14.8.2023. 19:15
0
Pretkvalifikacije za Olimpijske igre. “Zmajevi” večeras vode bitku za prvo mjesto u grupi
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra drugi, možda i ključni meč za proboj u drugi krug pretkvalifikacija za Olimpijske igre 2024. godine.

“Zmajevi” su u prvom kolu grupe A u poljskom gradu Gliwice uz dosta patnje savladali Portugal (84:75).

U ovom susretu su autsajderi dugo držali rezultatski egal, nakon što su u prvom poluvremenu imali čak i dvocifrenu prednost protiv ekipe selektora Adisa Bećiragića.

Stvari došle na svoje mjesto

U drugom dijelu stvari su ipak došle na svoje mjesto. Naš individualni kvalitet je prevagnuo.

Kolektivno, pak, još ima prostora za napredak – to je sasvim razumljivo ako se zna da nakon dugo vremena nemamo playmakera klase Johna Robersona (posljednjih godina standardnog kao naturaliziranog igrača) u sastavu.

No, nemamo ni mnogo vremena za eksperimentisanje s obzirom da već danas (20.30 sati) slijedi duel sa Poljskom, domaćinom turnira i, barem na papiru, glavnim rivalom za prvo mjesto u grupi B.

Ni Poljaci nisu blistali na startu. Međutim, uspjeli su u finišu slomiti otpor Mađarske (83:81) i osvojiti dva boda, što je jedino i bitno.

Mada nisu u najjačem mogućem sastavu, prošlogodišnji polufinalisti Evropskog prvenstva bit će pravi test mogućnosti “Zmajeva”.


Centar grčkog Panathinaikosa Aleksander Balceroski (216 centimetara) bit će izazov za naše visoke igrače. Mađarski koš je zatrpao sa 22 poena, nadamo se da večeras neće biti tako efikasan.

Lider Poljaka je novi igrač beogradskog Partizana, krilo Mateusz Ponitka, koji je protiv Mađara upisao double-double sa 13 poena i deset asistencija. Tome je dodao šest skokova.

Veliki trojac

Pažnju valja obratiti na još jedno iskusno krilo, Michala Sokolowskog (18 poena i 5 skokova protiv Mađarske), kao i beka Michala Michalaka (13 poena).


Oni su okosnica aktuelnog tima Poljske koji, što nije nebitno, ima i prednost domaćeg terena.

S druge strane, tandemu Jusuf Nurkić – Džanan Musa, priključuje se Luka Garza, što nagovještava da i “Zmajevi” stvaraju svoj veliki trojac.

Luka je u debiju upisao impresivni double-double (15 poena, 12 skokova) uz očekivano efikasne partije Muse (21 poen, 5 asistencija) i Nurkića (17 poena, 6 skokova, 3 asistencije).

Spomenimo i deset asistencija Edina Atića, koji je dobio ulogu playa, kao i devet poena Aleksandra Lazića u posljednjih pet minuta meča.

Stisnemo li još odbranu kao što je bio slučaj u drugoj i trećoj četvrtini protiv Portugalaca (30 primljenih poena za 20 minuta), imamo se čemu nadati…

Raspored grupe B

Prvo kolo (13. august): Poljska – Mađarska 83:81, Bosna i Hercegovina – Portugal 84:75.

Drugo kolo (14. august): Mađarska – Portugal (17.30), Poljska – BiH (20.30).

Treće kolo (16. august): Poljska – Portugal (18), BiH – Mađarska (21).


(Admir O.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.