Ono kad vam se jede pomfrit, pa pomislite da se od samog krompira ne možete najesti. Tu je recept za hrskavu pitu s krompirom.
Sastojci:
tijesto:
500 g brašna
250 ml vode
50 ml maslinovog ulja
1 kesica instant kvasca
prstohvat soli
nadjev:
300 g krompira
30 ml ulja
mješavina začina
1 kašika kukuruznog brašna
svježi ruzmarin
U veću zdjelu ulijte vodu, pa u nju umiješajte kvasac. Potom, dodajte brašno, so i maslinovo ulje. Od sastojaka umijesite glatko tijesto, pa ga podijelite na jednake loptice. Loptice prelijte sa malo maslinovog ulja i ostavite tijesto da odmori oko pola sata.
Za to vrijeme krompir ogulite i narežite ga na trakice željene debljine.
Kuglicu odstajalog tijesta na pobrašnjenjoj površini razvaljajte na što tanje, pa je prebacite u pouljenu tepsiju. Bilo bi dobro da tijesto što više prelazi obim tepsije. Po tijestu, potom, rasporedite nasjeckani krompir i blago ga prelijte uljem, pospite mješavinom začina i kukurzinim brašnom, te stavite listiće svježeg ruzmarina. Krajeve tijesta koji vam ostanu sa strane prebacite preko krompira, pa i njih blago pouljite.
Pitu stavite peći u zagrijanu rernu na 220 stepeni oko 15 minuta i uživajte u hrskavim i ukusnim zalogajima.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.