24.10.2024. 16:08
0
Od virusnog meningitisa boluje i dvoje djece u Banjaluci: Ovo su preporuke ljekara
FOTO: ilustracija
Kod dvoje djece u Banjaluci potvrđen je virusni meninigitis, potvrđeno je iz Doma zdravlja Banjaluka. Ova informacija dolazi nakon što je ranije danas objavljeno da je virusni meningitis zabilježen kod četvero djece u Kotor-Varoši.

U toku ove sedmice, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Banjaluka, zaprimila je prijave zaraznih bolesti za dva nepovezana slučaja oboljevanja od virusnog meningitisa.

- Virusni meningitis je prijavljen kod jednog djeteta predškolskog i jednog djeteta školskog uzrasta. Prema informacijama koje smo dobili od roditelja djece, prilikom epidemiološkog anketiranja, djeca se bolje osjećaju, istakli su oni, prenose Nezavisne.

Dodaju da je virusni meningitis upala moždanih ovojnica izazvana virusima.

- Manje je težak oblik meningitisa od bakterijskih meningitisa. Simptomi uključuju glavobolju, povišenu temperaturu, povraćanje, malaksalost, osjetljivost na svjetlost i ukočen vrat. Dijagnoza obolijevanja postavlja se na osnovu analize likvora. Pacijenti se uglavnom hospitalizuju. Roditelji trebaju pratiti zdravstveno stanje djece, te u slučaju pojave navedenih simptoma odmah se javiti nadležnom doktoru, objasnili su oni.

Preporuka je, kažu, da se pojačaju opće higijenske mjere, pranje, čišćenje i dezinfekcija, da se pojača provjetravanje te da se informišu roditelji da prate zdravstveno stanje djece, i da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma jave svom porodičnom doktoru.

O navedenim slučajevima Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja blagovremeno je obavijestila Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Zdravstvenu inspekciju grada Banjaluka.

(Erna H.) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.