2.11.2023. 22:18
0
Sve više se priča o rudarenju u svemiru: Koliko je ono isplativo i da li je još uvijek naučna fantastika?
FOTO: Ilustracija
U asteroidima postoje vrijedni materijali, uključujući dijamante i druge dragulje, ali daleko su vrijedniji od njih metali koji su visoko cijenjeni, ali rijetki na Zemlji.

Dvije grupe ekonomista su proveli ekonomske procjene rudarenja asteroida, prenosi phys.com. Promatrali su rudarenje asteroida kao sljedeći logičan korak u monetizaciji istraživanja svemira. Jedna grupa je izučavala prisustvo neophodnih resursa u istraženim asteroidima a druga se usredotočila na izazove koje bi trebalo savladati da bi industrija iskoristila resurse koji su trenutno dostupni na asteroidima. Obje grupe su objavile radove koji opisuju njihove napore u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

NASA je već u toku izvedbe misije koja bi trebala izbliza istražiti jedno nebesko tijelo za koje smatra da je naročito bogato. Prethodna istraživanja su pokazala da na asteroidima postoje vrijedni materijali, uključujući dijamante i možda druge dragulje, ali da su daleko vrijedniji od toga metali koji su visoko cijenjeni, ali rijetki na Zemlji, poput kobalta, nikla i platine. Ti metali su u posljednjim godinama postali sve cjenjeniji jer se koriste u mnogim modernim tehnološkim proizvodima poput baterija, solarnih panela i dijelova vjetroelektrana.

Takvi metali obično dolaze iz samo nekoliko zemalja, što stavlja opskrbu u rizik i povećava troškove. Kako bi prevladale takve izazove, neke firme okreću svoj pogled prema oceanima - otkriveno je da morsko dno krije velike količine vrijednih metala. Međutim, njihovo iskorištavanje uključuje teško narušavanje ekosistema, onečišćenje mora i troškove povezane s operacijama u dubokom moru.

To je navelo ove dvije grupe da razmotre troškove koji bi mogli biti povezani s iskorištavanjem takvih metala s asteroida i da li bi oni mogli biti dovoljno niski da opravdaju ulaganje.

U prvom radu, Corrado i ostali primjećuju da su dosadašnji svemirski napreci tradicionalno rezultirali ekonomskim efektima, gdje su svemirske aktivnosti donosile napretke i na kraju profite firmama koje su ih podržavale. Oni pretpostavljaju da će isto vrijediti i za buduće napore u svemiru, uključujući rudarenje asteroida.

Nasuprot tome, u drugom radu, Fleming i ostali se usredotočuju više na rudarenje metala s asteroida. Promatraju troškove svih faktora uključenih u proces, počevši od istraživanja i razvoja, te prolazeći kroz projektiranje i izgradnju raketa i opreme koju bi nosile (uključujući robote) za vađenje metala iz asteroida i vraćanje na Zemlju.

Njihove izračune sugeriraju da bi u idućih 30 do 40 godina iskorištavanje metala s asteroida moglo postati ne samo profitabilno, već i dominantan način rudarenja dragocjenih metala kako biva da im cijene rastu, a troškovi rada u svemiru padaju.

(Erna H.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.