14.5.2024. 13:03
0
Ko je zapravo Joost Klein? - Ostao siroče u ranoj dobi, zbog diskvalifikacije na Eurosongu postao još popularniji
FOTO: Screenshot/instagram
Joost Klein, predstavnik Nizozermske na Eurosongu koji je diskvalifikovan iz takmičenja samo nekoliko sati prije velikog finala, vjerovatno će biti optužen za ilegalne prijetnje, saopštila je švedska policija.

Ovaj 26-godišnjak, koji je, kako navodi Guardian, bio favorit za pobjedu, izbačen je iz takmičenja u Malmeu, što je nezapamćeno u 68-godišnjoj historiji Eurosonga, nakon što je članica producentske ekipe podnijela prijavu švedskoj policiji o navodnom “incidentu iza scene”.

“Želimo jasno da stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo obezbjeđivanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na takmičenju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem takmičenja pravila”, kazali su iz organizacije Eurosonga.

Ko je zapravo Joost Klein?

Joost Klein je reper, pjevač i bivši YouTuber. Počeo je 2018. da objavljuje na kanalu EenhoonJoost, što znači Jednorog Joost. Sa osam objavljenih studijskih albuma, Klein je poznat kao vrhunski muzičar. Dva njegova albuma svrstala su se u prvih 10 na holandskim top 100 listama albuma. Najpoznatiji je po svojim hit pjesmama Scandinavian Boy, Wachtmuziek, Europa i Frisenjung. A se može pohvaliti i sa 100 miliona globalnih streamova na digitalnim platformama.

Rođen je 10. novembra 1997., Kleina su odgajali njegova starija braća i sestre u selu Britsum u Holandiji. Sa 12 godina njegov otac je umro od raka, a majka je preminula sledeće godine zbog srčanog zastoja.

Joost Klein je na ovo takmičenje došao da ispuni san svojih roditelja da ga vide kako nastupa na Eurosongu. 



"Nastup na Eurosongu će biti iskustvo punog kruga, pretvarajući tugu u ushićenje", rekao je Joost o predstavljanju svoje nacije na takmičenju. On je na Eurosong došao sa pjesmom Europapa, koja odaje počast njegovom pokojnom ocu.

Govoreći o svojoj pjesmi, pjevač je objasnio "Europapa je o siročetu koje putuje širom Evrope (i šire) da pronađe sebe i ispriča svoju priču." Ovaj 26-godišnjak je ispričao da je ovo posvetio svom ocu jer mu je prenio "široki pogled na svijet". 


Njegova je pjesma zabavna, energična, ali se iza nje krije sasvim drugačija poruka.

- Uvijek sam pokušavao ispričati svoju životnu priču. Najkraća verzija bi bila da sam izgubio roditelje jako mlad. Pokušavam se nositi s tim kroz godine. Sada imam 26 godina. Imam priliku iskoristiti ovu platformu, vjerojatno najveću pozornicu ikad i podijeliti svoju emociju - rekao je pa dodao:


- Moj otac je bio moja najveća inspiracija. Naučio me kako otvoriti um. Naučio me ne gledati na etikete.

Tokom konferencije prekrio glavu zastavom dok je govorila predstavnica Izraela 

Uoči finala 11. maja, Joost je iznenada povučen sa druge generalne probe dok su mu rekvizite postavljali na bini. Nakon što je generalni direktor dao znak da prekine njegovu probu, izraelski takmičar Morgan ga je zamijenio na probama, prema izvještaju The Suna.

Holandija je kroz historiju bili veliki kandidat na takmičenju za pjesmu Eurosonga od njenog osnivanja 1956. Oni su bili jedan od sedam veterana takmičara na muzičkom takmičenju i pobijedili su na njemu pet puta, a posljednji put se to desilo 2019. godine.

Naime, sve je krenulo nizbrdo kad je na konferenciji za medije dobacivao dok je odgovarala izraelska predstavnica Eden Golan te je pokrivao glavu zastavom dok je ona govorila, za što mnogi misle da mu je presudilo.



Dvadesetogodišnju pjevačicu su pitali da li njeno prisustvo na Eurosongu predstavlja prijetnju za druge takmičare i naciju domaćina, Švedsku. Pjevačica se odlučila za diplomatski odgovor nakon što joj je moderator savjetovao da može odlučiti da ne odgovori na pitanje.

Međutim, Klein, koji je sjedio pored izraelske takmičarke, se ubacio i kazao: „Zašto ne?“ 
Tako je Golan istaknula slogan Eurosonga „ujedinjeni muzikom“ i rekla: „EBU poduzima sve sigurnosne mjere kako bi ovo mjesto učinilo sigurnim i ujedinjenim za sve, pa mislim da je sigurno za sve i da mi ne bismo bili ovdje (ako ne)." Publika je prasnula u aplauz nakon što je Golan odgovorila, prenosi BBC.

Zbog pjesama sa ruskim muzičarima naišao na brojne osude

U martu 2022. Klein je sarađivao sa ruskim muzičarem Ruslanom Sergejevičem Tušencovim, kada su objavili pjesmu "Jackass", u kojoj Klein pjeva o svojoj ljubavi prema ruskim ženama.

Ovako su glasili stihovi ove pjesme zbog koje je Klein naišao na brojne osude na društvenim mrežama: 

"Zdravo, moje ime je Joost Klein
Volim Rusiju, dušo...
Želim Ruskinju
Hoću ruske bebe.."

U februaru 2023. objavio je pjesmu sa Village Boysima iz St. Petersburga. Prema izjavi koju je objavio Kleinov menadžment, "Jackass" je snimljen prije ruske invazije na Ukrajinu, a saradnja Village Boysa obavljena je nakon što je grupa napustila svoju domovinu nakon invazije, uz napomenu da "to nema apsolutno nikakvog uticaja na one strašne stvari koje se još uvijek dešavaju tamo i da nema prorusku poruku."

(Aldin B.)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.