15.9.2024. 19:55
0
Veliki broj biciklista na 14. kišnoj 'Giro di Sarajevo' utrci
Veliki broj biciklista hrabro se vozio po neuobičajeno hladnim i kišnim uvjetima na 14. Giro di Sarajevo u nedjelju kako bi promovirali biciklizam kao sport i oblik održivog transporta.

Ovo je bio prvi događaj u organizaciji udruženja i lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, koja će trajati do 22. septembra, saopćeno je iz delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska sedmica mobilnosti je vodeća inicijativa Evropske unije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Ova inicijativa promoviše promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, pametnih transportnih rješenja. Sve veći broj inicijativa se organizuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti širom Evrope i šire.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je “Zajednički javni prostor” sa sloganom “Kombinuj i kreći se!”. Tema odražava prednosti zajedničkog javnog prostora za društvo – unaprijeđenu društvenu jednakost, poboljšanje sigurnosti na putu, manje buke i zagađenja zraka i bolji kvalitet života. Ove godine aktivnosti Europske sedmice mobilnosti usmjerene su na pozivanje društava da ponovo osmisle zajednički prostor kako bi se osiguralo da se svi mogu sigurno kretati u ugodnim okruženjima, posebno pješaci i biciklisti.

U okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Bosni i Hercegovini, pored Giro di Sarajevo, organizuje se i niz drugih aktivnosti.

Popularna i tradicionalna rekreaciona vožnja „Dva su točka dovoljna“ obilježit će ovogodišnji Dan bez automobila u Banjaluci 22. septembra. Jedan od ciljeva ove aktivnosti je da se istakne potreba da se biciklistima osiguraju urbane biciklističke staze i pravo na ravnopravno i aktivno učešće u saobraćaju. Istog dana održat će se i Četvrta Mostarska biciklijada. Planirane su aktivnosti i u Bijeljini, Gradišci, Ugljeviku i Zavidovićima.

Svi građani se pozivaju da se pridruže zvaničnim aktivnostima ili da organizuju vlastite. Evropska sedmica mobilnosti zamišljena je kao poziv na akciju koji inspiriše lokalne vlasti i organizacije da podignu svijest građana o novim načinima kretanja po gradovima. Zajedno, malim koracima, svi se možemo kretati ka budućnosti bez emisija ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Postoje zdraviji i pametniji načini na koje se možemo kretati po gradovima uz smanjenje zagađenja – krećimo se aktivno, hodajmo i biciklirajmo sigurno i koristimo javni prijevoz, navodi se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.