13.2.2024. 20:14
0
Travel blogerka objavila vodič za turiste: Ovih 15 stvari trebate uraditi u Sarajevu
Travel blogerka Steph iz Velike Britanije nedavno je podijelila sa svojim pratiocima savjete šta učiniti prilikom boravka u Sarajevu.

Tako je na svom blogu Big World Small Pockets podijelila tekst pod nazivom "15 sjajnih stvari koje trebate učiniti u Sarajevu". Odmah na početku navela je kako je Sarajevo zapravo mali u poređenju s drugim glavnim gradovima koje je posjetila.

- Glavni grad Bosne i Hercegovine više je poput šarmantnog provincijskog grada nego užurbane metropole i prilično sažima cjelokupnu atmosferu u ovoj zemlji. Neobična, puna karaktera, kulturno fascinantna i s važnom poviješću, Bosna je nezaobilazna prilikom obilaska istočne Evrope, napisala je.

Napisala je kako su joj Sarajevo predložili prijatelji, i podsjetila je i da je riječ o gradu s vrlo niskim cijenama.

- Mnogi prijatelji koji su već bili tamo rekli su mi da će mi se svidjeti i bili su u pravu. Oh, jesam li spomenula da je i ludo jeftin, napisala je Steph.

Ona je kao prvu stvar koju biste trebali napraviti u Sarajevu navela turistički obilazak s lokalnim vodičem. To smatra neophodnim na svakom putovanju kako bi razumjela priču grada u kojem se nalazi.

Na drugom mjestu navela je nezaobilaznu stanicu tokom posjete Sarajevu, a to je da isprobate domaću kafu. Ističe da je ispijanje domaće kafe ključni način da se upoznate s bh. kulturom.

Na njenom popisu lokacija koje svakako trebate posjetiti, našli su se i Muzej sarajevske pivare, šetnja starim gradom, Žuta tabija i Bijela tabija, a posebno je iznenađena bob stazom koja se nalazi na Trebeviću.

- To je vjerovatno jedna od najčudnijih stvari koje sam imala prilike vidjeti u istočnoj Evropi i zvuči kao pomalo čudna atrakcija, ali posjeta staroj stazi za bob smještenoj u nekom parku u brdima iznad Sarajeva definitivno je jedna od najnevjerovatnijih stvari koje treba učiniti u ovom gradu, napisala je.

Steph je objasnila da je riječ o bob stazi koja je izvorno napravljena za ZOI 1984. godine, a posebno je istakla da su ZOI snažan podsjetnik na to kakav je ovaj grad bio prije raspada Jugoslavije.

Navela je da je obavezna šetnja pored Miljacke, a to se posebno odnosi i na posjetu mosta na kojem je ubijen Franz Ferdinand, čime je započeo Prvi svjetski rat.

Navela je i samu multikulturalnost grada, pa preporučuje posjetu vjerskim institucijama. Nakon toga, na listi se našla i posjeta lokalnoj pijaci, kao i posjeta naseljima koja se nalaze u brdima (gdje je posebno istakla naselje Bjelave), ulica Kovači, degustacija lokalne hrane, ali i degustacija svježeg voća i povrća na pijaci Markale te uživanje u hladu Velikog parka.

Na kraju je navela da u Sarajevu izaberete i posjetu nekom muzeju ili galeriji, gdje je posebno izdvojila Galeriju 11/07/95, koji je posvećenim žrtvama iz Srebrenice.

Sarajevo
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.