26.12.2022. 8:54
2
Rafalna pucnjava na sjeveru Kosova: Vučić i Brnabić se hitno sastali s generalom
Načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović izjavio je jučer navečer, nakon vijesti o rafalnoj pucnjavi na sjeveru Kosova, da je na administrativnoj granici Srbije s Kosovom neophodno prisustvo VS-a, ne navodeći više detalja.

Kosovski mediji na srpskom i albanskom različito su ranije sinoć izvijesti o rafalnoj pucnjavi kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova. Portal Kosovo online naveo je da je do pucnjave došlo kad su "specijalci kosovske policije pokušali ukloniti barikade" na jednoj od lokalnih cesta u općini Zubin Potok.

Prištinska Koha pak tvrdi da su lokalni Srbi napali pripadnike međunarodnih snaga (KFOR), a KFOR je za taj portal kasnije potvrdio pucnjavu "u blizini svoje ophodnje", ali ne i napad. Kosovska policija demantirala je navode medija u Beogradu "o bilo kakvim sukobima s policijom u Zubinom Potoku".


"Situacija je složena, kompleksna, zahtijeva prisustvo vojske duž administrativne linije i u narednom periodu vojska će biti usmjerena ka izvršenju zadataka", rekao je za Pink TV načelnik GS VS-a, general Milan Mojsilović.

On se ranije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a za TV Pink je potvrdio da je na putu za Rašku, na jugu Srbije, ne navodeći više detalja.

Napetosti na sjeveru Kosova traju već dvije sedmice nakon što je Kosovska policija (KP) uhapsila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za "narušavanje ustavnog poretka", na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Idućih dana uhapšena su još dvojica Srba, a uklanjanje barikada zatražili su SAD i Velika Britanija u Beogradu i Prištini, te njemački ambasador na Kosovu. Glavni izvor napetosti između Srbije i njene bivše pokrajine s većinskim albanskim stanovništvom proglašenje je nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Srbija još uvijek ne priznaje taj potez i potiče srbijansku manjinu na Kosovu da ostane odana Beogradu.

(A. Balićevac)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.