24.4.2023. 15:44
0
Osmani: Srbi na sjeveru Kosova dobijali prijetnje da ne izađu na izbore
Uz čestitke CIK-u zbog organizacije izbora, Kosovskoj policiji, zbog pružanja bezbjednosti, a građanima, zato što su glasali, kosovska predsjednica Vjosa Osmani je optužila Beograd za zastrašivanje birača, ali i za kršenje nedavno zaključenog sporazuma.

U prvoj reakciji nakon jučerašnjih izbora, najavila je da će kosovske institucije da pojačaju napore i „stanu uz sve građane“ na sjeveru Kosova, kako bi ih „zaštitile od prijetnji nelegalnih struktura“, prenosi KoSSev.

U četiri opštine na sjeveru Kosova juče su održani vanredni lokalni izbori, koji su uslijedili kao posljedica masovnog izlaska Srba iz institucija novembra prošle godine, uključujući i iz lokalnih samouprava.

Srpska lista, ali i Srbi koji čine većinsko stanovništvo u ove četiri opštine – izbore su bojkotovali.

Kosovska predsjednica se nakon izbora sastala sa predsjednikom CIK-a Krešnikom Radonićijem.

Ona je čestitala Centralnoj izbornoj komisiji na sprovedenim pripremama s ciljem realizacije procesa glasanja u opštinama na sjeveru. Ujedno se zahvalila bezbjednosnim institucijama na, poručuje, profesionalnom radu, te zato što su obezbijedile mirno i bezbjedno okruženje tokom izbornog procesa.

„Institucije Kosova omogućile su građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i pokazale da kriminalne grupe kojima rukovodi Srbija ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese u Republici Kosovo“, navela je Osmani u objavi na Twiteru.

Zahvalila se i građanima koji su glasali uprkos, kako tvrdi, „nezakonitoj intervenciji Srbije i njenih kriminalnih struktura da tako nešto onemoguće“.

„Kao rezultat ovih kriminalnih radnji, mnogi Srbi iz ovih opština su dobili prijetnje i ucjene kako ne bi učestvovali u izbornom procesu i na taj način ne bi mogli da izraze svoju političku volju da biraju svoje lokalne predstavnike“, tvrdi Osmani.

Ocenjuje i da je „strano mešanje“ u izborne procese globalni problem za demokratski svet i da „ne samo da narušava volju građana, već i narušava princip suverene ravnopravnosti država, kao jednu od osnovnih normi međunarodnog poretka“.

„Institucije Kosova će koordinisati i akcije sa strateškim saveznicima na zaustavljanju daljih destabilizujućih akcija Srbije, koje su takođe suprotne posljednjem Briselskom sporazumu“, poručila je.

Na kraju navodi da je Priština odlučna da zajedno sa građanima opština na sjeveru Kosova radi na „sve boljim uslovima za život, više demokratije i blagostanja u svakom naselju svake opštine“.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.