21.2.2024. 18:55
0
Crna Gora izručuje SAD "Kralja kriptovaluta"
FOTO: AP
Južnokorejski državljanin poznat kao "Kralj kriptovaluta "Hyeong Do Kwon bit će izručen SAD, odlučio je Viši sud u Podgorici.

Sjedinjene Američke Države terete Do Kvona za kriminalno udruživane i druga krivičnih djela. Viši sud je odbio zahtjev Južne Koreje za izručenje Do Kvona, potvrdila je "Vijestima" Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Kako je navela Raković, Apelacioni sud Crne Gore po službenoj dužnosti donijeti odluku u vezi rješenja Višeg suda da odbije zahtjev Južne Koreje.

Ona je naglasila da odluka o izručenju SAD-u nije još pravosnažna, jer branioci Do Kvona imaju pravo žalbe.

Apelacioni sud je ranije saopćio da je za konačnu odluku o izručenju "kralja kriptovaluta" Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Podsjetimo, Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.