30.11.2022. 15:24
0
Ruski i kineski avioni u patroli: Južna Koreja digla borbene avione
FOTO: EPA
Južna Koreja objavila je da je digla svoje borbene avione nakon što su dva kineska i šest ruskih borbenih aviona ušla u njihovu zračnu odbrambenu zonu.

Ruski i kineski strateški ratni avioni, uključujući bombardere Tupoljev-98, zajednički su patrolirali iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Južna Koreja je ranije objavila da je digla svoje borbene avione nakon što su dva kineska i šest ruskih borbenih aviona ušla u njihovu zračnu odbrambenu zonu.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da su “u određenoj fazi rute strateške bombardere pratili borbeni avioni stranih država”.

“Zračna grupa sa strateškim nosačima projektila Tu-95MC Ruskih zračnih snaga i strateški bombarderi XIAN H-6K Zračnih snaga Narodne oslobodilačke vojske izvela je zračne patrole iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora”, stoji u saopćenju ruskog ministarstva.

Ruski i kineski avioni su, ističe se u saopćenju, “djelovali strogo u skladu sa međunarodnim pravom” te “nije narušen strani zračni prostor”.

Ovo je prvi put da su u sklopu zajedničke zračne ophodnje, ruski ratni avioni sletili u Kini, a kineski ratni avioni na aerodrom na teritorij Ruske Federacije.

Tupoljev-95 i Tu-160 čine okosnicu ruskog dalekometnog zračnog napada nuklearnih snaga.

Tu-95 je ušao u službu dalekometne avijacije sovjetskih zračnih snaga 1956. i  očekuje se da će služiti ruskim zračnim i svemirskim snagama do najmanje 2040.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.