11.7.2023. 17:35
3
Erdogan napravio zaokret, reagirao Kremlj: Turska ne bi trebala gajiti iluziju
FOTO: Adem ALTAN / AFP
Turska ne bi trebala gajiti iluziju da bi jednog dana mogla postati članica Europske unije, priopćio je u utorak Kremlj koji je istovremeno naglasio da želi jake odnose s Ankarom usprkos nekim razmimoilaženjima, uključujući i pitanje proširenja NATO-a.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarao je na upit novinara kako komentira da je Turska uoči dvodnevnog samita NATO-a ipak dala zeleno svjetlo za pristup Švedske zapadnom vojnom savezu, nakon jednogodišnje blokade zbog pružanja utočišta ljudima koje Ankara smatra teroristima, prenosi N1.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nastoji u vrijeme rata u Ukrajini, koji traje već 16 mjeseci, zadržati prijateljske odnose i s Moskvom i Kijevom. Odbio se pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije i pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da u kolovozu posjeti Tursku.

Rusija na širenje NATO-a gleda kao na prijetnju svojoj sigurnosti, no Peskov je umanjio ocjenu novinara da se Turska odmiče od Rusije i naginje Zapadu.

“Turska se može okrenuti Zapadu, znamo da je u povijesti Republike Turske bilo razdoblja intenzivne orijentacije na Zapad, ali da je bilo i razdoblja manje intenzivne”, rekao je Peskov na brifingu za novinare.

“No također znamo da nitko ne želi vidjeti Tursku u Europi. Mislim na Europljane. I naši turski prijatelji ne bi trebali nositi ružičaste naočale”, dodao je Peskov aludirajući na višedesetljetni otpor EU-a članstvu Turske.

Turska je predala zahtjev za pridruživanje europskom bloku 1987.

Erdogan je ranije u ponedjeljak neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Rekao je da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO, ali europski čelnici su rekli da ne mogu prihvatiti tu poveznicu.

Nakon što je Ankara otvorila put Švedskoj u NATO, Švedska je uzvratila da će aktivno podupirati turski proces pristupanja Europskoj uniji.

Švedska je pristala “kao članica EU-a aktivno poduprijeti napore usmjerene na oživljavanje procesa pristupanja Turske EU”, kazao je jučer glavni tajnik NATO-a.

Peskov je rekao da Rusija razumije da je Turska, kao članica NATO-a, to morala učiniti, dodavši da Moskva želi nastaviti graditi odnose na međusobnu korist, usprkos “svim razmimoilaženjima”, prenosi N1.


(Elmedina H.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.