18.10.2023. 22:19
0
Premještanje Palestinaca u Jordan bi značio novi rat, upozorava ministar
FOTO: AP Photo
Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi potvrdio je nepokolebljiv stav svoje zemlje protiv bilo kakvog pokušaja prebacivanja palestinskog stanovništva u Jordan.

“Nećemo dozvoliti Izraelu da prenese krizu na Jordan,” rekao je Safadi u razgovoru sa CNN-ovom Becky Anderson, u srijedu. “Ako postoji bilo kakav pokušaj da se to učini, Palestinci će to odbiti. Jordanci će to odbiti.”

“Dakle, dozvolite da budem iskren, to će biti samo još jedan rat u regionu. To će proširiti područje sukoba, neće donijeti mir. Dakle, da ponovim, nemojte sumnjati u to. Naša pozicija je nepromjenjiva“, nastavio je Safadi. “Nikada nećemo dozvoliti transfer stanovništva iz Palestine u Jordan. A to će samo odvesti sukob u potpuno novu dimenziju koja će biti opasna i pogubna za cijelo područje.”

On je naglasio da bi takav potez predstavljao kršenje međunarodnog prava i mogao bi eskalirati sukob u regionu. Safadi je naglasio važnost rješenja o dvije države (Palestinu i Izrael) i pozvao međunarodnu zajednicu da radi na uspostavljanju mira kako bi spriječila dalju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

“Izrael to mora razumjeti. Svijet to mora shvatiti — i dozvolite mi da upozorim na nešto ovdje, a mi to kažemo kao zemlja za koju znate da ima izuzetno dobre odnose sa svim našim zapadnim prijateljima i saveznicima; postoji rastuća percepcija među stanovništvom koje svjedoči ovoj nedvosmislenoj, čeličnoj podršci Izraelu u ovom ratu,” rekao je on. “Rastuća je percepcija da je ovo zapadno-arapsko-muslimanski rat. To je nešto što ne želimo da se obistini.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.