1.4.2024. 16:10
0
Erdogan nakon neuspjeha na izborima: "Nedjeljni izbori nisu kraj, već prekretnica"
Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da njegova vladajuća alijansa nije postigla željeni rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i otkloniti nedostatke.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku u nedjelju na nacionalnim lokalnim izborima, gaseći predsjednikove nade da će povratiti vlast u općinama u Istanbulu i Ankari u kojima je opozicija pobijedila 2019. godine.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, nego prekretnica za njegov savez, i dodao da je izborni ciklus, koji datira od maja prošle godine i koji je iscrpio tursku ekonomiju, sada završen.

Erdogan je obećao da će ispraviti sve greške koje su dovele do poraza njegove stranke na lokalnim izborima u Turskoj gdje je opozicija kapitalizirala ekonomske probleme i otuđila glasače, dovodeći u neizvjesnost njegove reformske planove.

Nedjeljno glasanje označilo je najteži poraz Erdogana i njegove AK Partije (AKP) u više od 20 godina na vlasti, revitalizirajući opozicionu stranku i jačajući poziciju gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua kao glavnog suparnika predsjednika.

Precrtavajući političku mapu kojom je dugo dominirala AKP, Republikanska narodna partija (CHP) prvi je put u posljednjih nekoliko decenija osvojila glasove naroda i zahvatila većinu glavnih gradova, prodirući daleko u konzervativnu centralnu Tursku.

Analitičari kažu da su birači izgubili strpljenje i zbog troškova života koje je podstaknula inflacija od skoro 70 posto i zbog Erdoganovog političkog stila koji izaziva podjele.

Rezultat je uništio njegove nade za usvajanje novog ustava, koji bi potencijalno mogao produžiti njegovu vladavinu nakon 2028. kada mu se mandat završi, rekli su.

Iako AKP i njeni saveznici imaju većinu u parlamentu, Erdoganu bi bila potrebna šira podrška ili uspješan referendum za novi ustav, prenosi Reuters.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.