10.8.2024. 22:09
1
SAD zabrinute zbog izvještaja o civilnim žrtvama u Gazi nakon izraelskog napada
Sjedinjene Američke Države (SAD) su u subotu saopštile da su "duboko zabrinute zbog izvještaja o civilnim žrtvama u Gazi", nakon što je jutros u izraelskom vazdušnom napadu pogođena škola.

"Znamo da je Hamas koristio škole kao lokacije za okupljanje i djelovanje, ali smo takođe ponavljali i dosljedno da Izrael mora preduzeti mjere kako bi minimalizovao štetu među civilima", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Sean Savett.

Navodeći da se palestinski civili "i dalje ubijaju i ranjavaju", Savett je dodao: "Ovo naglašava hitnost sporazuma o prekidu vatre i taocima, na čijem postizanju nastavljamo neumorno da radimo."

Izrael je od početka avgusta izveo vazdušne napade na 13 centara za skloništa u Gazi, u kojima su raseljeni Palestinci tražili utočište, rekao je u subotu portparol Civilne zaštite u opkoljenoj palestinskoj enklavi Mahmoud Basal.

Najnoviji napad dogodio se rano u subotu kada je izraelska vojska bombardovala školu Al-Taba'een u distriktu Al-Daraj na istoku Gaze, ubivši najmanje 100 Palestinaca.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubio je skoro 39.800 ljudi od oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

(Ajdin B.)

IzraelSAD
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.