30.8.2024. 11:08
0
Advokat za razvode dao četiri važna savjeta za očuvanje braka
"Brak je poput lutrije - vjerovatno nećeš ništa osvojiti, ali ako osvojiš, ono što dobiješ toliko je dobro da vrijedi kupiti listić", kaže James Sexton, ugledni i poznati advokat za razvode iz New Yorka koji je tokom 20 godina iskustva vodio više od hiljadu parova kroz razvod.

"Brakovi se obično raspadaju na dva načina: vrlo sporo, a zatim odjednom. Baš kao što ljudi bankrotiraju", rekao je za Fatherly. Kao advokat s toliko godina iskustva, Sexton je podijelio problematične tačke koje sve parove mogu dovesti do razvoda i kako ih ispraviti što je brže moguće.

1. Nemojte prestati komunicirati iskreno

"Ako niste iskreni i otvoreni jedno s drugim o tome što se događa u vašoj glavi i srcu, rješenje je aktivna komunikacija. Tako će istina o vašem braku i istina o tome kako funkcioniše, i kako ne funkcioniše, izaći na vidjelo. Radije bih da to izađe na vidjelo u razgovoru između dvoje ljudi, prije nego da odu predaleko tako da to izađe na vidjelo u sudnici", ističe advokat.

2. Prestanite skrivati svoje osjećaje

Kako bi se izbjegla zamka skrivanja osjećaja, mora postojati davanje i uzimanje gdje se svaki partner osjeća saslušanim.

"Kao što je Chris Rock rekao u svom Netflixovom specijalu, ponekad moraš svirati tamburu. Ne moraš uvijek biti pjevač u braku. Ponekad jednostavno moraš biti taj koji svira tamburu", kaže Sexton.

3. Odbacite dosadnu rutinu

U monogamnom braku oba partnera znaju u čemu druga osoba fizički uživa i tokom godina izgrade neku vrstu rutine kroz koju prolaze tokom intimnih odnosa. Kako se rutine u bračnom životu počinju oblikovati, a slobodno vrijeme postaje sve oskudnije, ta se rutina gura u raspored kad god se nađe prilika.

"Sada razmislite o tome što ste upravo postigli. S dobrim namjerama stvorili ste situaciju u kojoj, otprilike u isto vrijeme dana ili noći, vi i vaš supružnik ponavljate iste radnje", upozorava Sexton.

Kao rezultat toga, intimnost postaje predvidljiva i, ako se obrasci ne promijene tokom vremena, možda i nepostojeća. Ključno je to primijetiti i pokušati napraviti promjenu kroz bolju komunikaciju.

4. Prestanite pokušavati držati korak s drugim parovima na društvenim mrežama

"Šta su društveni mediji?" To je reklama za sebe. To je odabrana verzija vašeg života. Stoga svi objavljuju najbolje slike najboljeg trenutka svog braka. Kako ne biste pogledali to i rekli: 'Oh, moj brak izgleda užasno u usporedbi s njihovim'", napominje advokat.

Dakle, važno je zapamtiti da ono što gledamo predstavlja ljude koji nam dopuštaju da vidimo samo trenutke i slike iz njihovih života i brakova koje oni žele da mi vidimo.

Zaključno, advokat tvrdi da primjena ovih savjeta može unaprijediti kvalitetu braka i smanjiti rizik od razvoda.

(Ajdin B.)

SeksVeze
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.