22.6.2023. 11:49
0
Kako prepoznati sunčanicu kod djece
FOTO: ilustracija
Dolaze vreli ljetni dani pa se vrijedno prisjetiti koji su simptomi sunčanice kod najmlađih i javiti se ljekaru-

Kako upozoravaju pedijatri, bebe i mala djeca osjetljiviji su na izloženost jakom suncu zbog čega je potrebno poduzeti određene mjere kako bismo ih zaštitili od sunca i izbjegli sunčanicu. S obzirom na to da je dječija koža mnogo osjetljivija i nježnija, samim je time podložnija sunčanici, stanju koje se javlja kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu i visokim temperaturama zraka.

Iako je nije uvijek najlakše prepoznati, neki simptomi koji ukazuju na sunčanicu kod djece ipak postoje. Naime, znakovi koji mogu otkrivati da je dijete dobilo sunčanicu i zahtjeva ljekarsku pomoć podrazumijevaju sljedeće:

- umor

- slabost

- glavobolju

- mučninu

- povišenu temperaturu

- suhu i crvenu kožu

- vrtoglavicu

- osjećaj nemira.

Kod neke se djece čak može primijetiti nagla promjena raspoloženja koju tek rijetki roditelji povezuju sa sunčanicom. U slučaju da je dijete malaksalo ili odbija piti, potrebno je kontaktirati pedijatra koji će roditeljima dati daljnje upute. U većini slučajeva simptomi su laganiji, a dijete bismo u tom slučaju trebali što prije skloniti sa sunca ili u klimatizirani prostor.

Pedijatri također preporučuju tuširati dijete mlakom vodom i dati mu tekućine, ali postepeno i u malim količinama. U slučaju da je prisutna i visoka temperatura, roditeljima se preporučuje da djetetu daju neki od lijekova za snižavanje temperature, odnosno paracetamol ili ibuprofen.

(Erna H.) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.