27.6.2023. 18:04
0
Dodik se hvalio kako je "preveslao" Harisa Silajdžića za reformu policije: "Reis mi je rekao: 'Ti si nas opet za*****, imali smo sve i sve si razvalio"
U toku je Posebna sjednica NSRS, a Milorad Dodik opet se uhvatio govornice.

Ovaj put je Dodik pričao o reformi policije odnosno nastanku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, prenosi Raport.

On se prvo vratio u 1998. godinu kada je navodno ‘ujedinio RS’.

“1998. godine RS je bila podjeljena između dva fronta koje je činio SDS. Jedan na Palama jedan u Banjoj Luci. Plavšić je vodila ovaj u Banjoj Luci, a na Palama Krajišnik, a nezvanično Karadžić.

Ta dva bloka su se konfrontirala do te mjere da je granica bila kod Dervente i niste mogli da pređete, čak su pucali jedni na druge, policija pucala i ranila jedne druge.

Stranci su tad imali na tacni da razbiju RS. I Milorad Dodik je preuzeu funkciju predsjednika Vlade. Prvo što sam uradio jeste da sam objedinio RS. 48 sati od mog imovanja na blef sam doveo predstavnike polcije iz Bijeljine u jedan ribnjak i rekao im da je ovo trenutak da napravimo zajedničku policiju i objedinimo RS.

Pa sam poslije toga 48 sati sjeo u tri sata noći u snijegu, koji je bio ogroman i pojavio se u 8 sati na Palama jer sam htio da objedinim RS. I objedinio sam je, pa su vidjeli da Dodik nije ono što oni žele”, rekao je Dodik misleći na strance.

Tada su ga kaže napali za korupciju koju nisu nikad dokazali.

Kaže da se onda ključna borba vodila oko reforme policije.

“Bilo je predviđeno da sva zakonodavna nadležnost pripadne Parlamentu BiH, koji bi sve definirao. Iz Sarajeva bi odlučivali o zapošljavanju policije u Foči ili Banjoj Luci. I još gore, plate bi išle iz Sarajeva.

Glavni borbu sam ja nosio. Oko reforme policije sam založio ne samo svoju političku priču nego i život. I prijećeno mi je. Da bi mi na kraju bivši reis rekao: Ti si nas opet za…. imali smo sve i sve si razvalio.

Reforma je trajala nekoliko godina, jednog dana su nas zovnuli u Sarajevo. Stave nas oko 4 popodne, Ivanić je bio i Bosić, i njihova diskusija je bila sljedeća: Evo mi prihvatamo ako Dodik prihvata. I svih 26 ambasadora na mene.

Oni su predlagali da sjedište MUP-a za Bijeljinu bude u Tuzli i mnogo čega drugog. Pa je išao blef da je to Dan D.

Američki ambasador mi kaže: Mi smo dali 2 miliona za reformu, a ko je protiv – protiv je SAD. Ja kažem nemoj da galamiš, ako je dva miliona u pitanju, daj mi rečanu da ti vratim 2 miliona sa j….”, priča Dodik.

Onda je kaže, stvar pokušao spasiti tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

“Da bi spasili stvar, dolazi Lajčak i kaže: Ima li šanse da spasimo priču, ja kažem da nema. Može samo koordinacija, i to je ovo danas DKPT.

Kaže Lajčak napišti to, ja mu napišem, a u subotu se sastaju lideri da dogovore reformu. On me zove opet u petak i kaže može li to neko drugo prdložiti što sam ja napisao. Kažem može, ali ne smije se ništa promijeniti.

Dolazimo na sastananak, sjede Tihić i Silajdžić, Čović i Ljubić.

I kaže Lajčak je li ima neko neki prijedlog. Javi se Silajdžić i čita ono što sam ja napisao. Kada je Tihić čuo, pao je u nesvijest. Ja sam rekao: Ako Siljadžić predlaže ne valja ništa i onda me mole da završe to. I to je tako bilo”, rekao je Dodik.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.