29.3.2024. 10:09
1
Dodik o propalom lobiranju u SAD: Napravili smo veliki ugovor, ali onda je grupa arapskih zemalja zaprijetila
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik govorio je jučer za govornicom Narodne skupštine RS o Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i propuštenoj šansi ovog bh. entiteta da lobira s Amerikancima.

Dodik je objašnjavao kako je došlo do toga da se cijeli politički vrh RS nalazi pod sankcijama SAD.

Pričao je i o tome kako se nada da će se dolaskom Trumpove administracije stvari odvijati drugačije, a da im je do tada situacija bila "ko živ ko mrtav".

Tačno je neko ovdje rekao da se Republika Srpska negativno pominje u SAD, kao navodno ne znaju šta će s nama, rekao je Dodik.

Dodao je da "SAD funkcionišu na bazi lobiranja, plaćanja za lobiranje".

"RS je pokušala da to obezbijedi i ranije, napravila je jedan veliki lobistički ugovor s grupom u Americi, a onda smo nakon dva mjeseca obaviješteni da se prekida ugovor s nama jer je grupa zemalja i firmi koje dolaze iz arapskog svijeta rekla da će te svoje ugovore koje imaju s lobističkom firmom povući ako nastave dalje da lobiraju za RS. Ta lobistička firma je to i prekinula i mi smo ostali na nižem stepenu lobiranja", rekao je Dodik.

Shvatajući kako funkcioniše Amerika, naveo je dalje, mislim da smo svi skupa kao nacija i narod pogriješili što se nismo usmjerili na to pitanje i što nismo uspjeli da prodremo do značajnih centara odlučivanja o moći u SAD.

"Zato se nalazimo u negativnim konotacijama", naveo je Dodik kao jedan od razloga.

"Drugi razlog, preko 400 ljudi u američkoj administraciji promijenilo se na raznim nivoima rukovođenje za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Svih njih 400, predvođeni Clintonom, napravili su karijere na stereotipu o krivim Srbima", rekao je, između ostalog, Dodik.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.