19.7.2023. 12:56
0
Detalji plana OHR-a: Državnom imovinom bi upravljale lokalne vlasti, a BiH bi bila vlasnik?
FOTO: N1
Komisija OHR-a (Ured visokog predstavnika), koja je formirana s ciljem pronalaženja rješenja za pitanja imovine u Bosni i Hercegovini trebalo bi veoma brzo da javnosti predstave svoj nacrt prijedloga, potvrđeno je za banjaluka.net iz više diplomatskih izvora koji su uključeni u ovaj proces.

“Plan je da imovina u cijelosti, navodno deklarativno, ostane u vlasništvu BiH, dok bi upravljanje imovinom bilo u potpunosti prepušteno lokalnim vlastima, koje bi samostalno donosile odluke o korištenju iste, bilo da je riječ o koncesijama ili stranim investicijama, bez prethodne saglasnosti zajedničkih institucija.

Pri tome, institucije BiH bi reagovale isključivo u situacijama kada bi neka lokalna zajednica namjeravala da proda dio imovine BiH, za šta bi trebala saglasnost i konsenzus svih političkih opcija na vlasti “,pojasnio je sagovornik detalje prijedloga Komisije.

Christian Schmidt, tvrdi sagovornik, navodno smatra da bi se na ovaj način riješio problem u vezi s imovinom Republike Srpske

Navedno rješenje moglo da dobije podršku većine učesnika u ovom procesu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.