18.7.2024. 9:30
0
Povećana potrošnja električne energije zbog vrućine, elektroenergestski sistem stabilan
FOTO: unsplash/ilustracija
Toplotni talas u BiH donio je izuzetno visoke temperature širom BiH. I noćne temperature neuobičajeno su visoke, tako da su mnoga domaćinstva koja imaju rashladne uređaje primorana na to da ih ne gase ni tokom noći.

Sve to opterećuje elektroenergestski sistem u našoj zemlji koji proteklih dana bilježi značajna povećanja u potrošnji električne energije.

Toplotni val koji je zahvatio našu zemlju proteklih dana doveo je do enormne upotrebe rashladnih uređaja što je dovelo i do povećanja potrošnje električne energije u BiH veće od uobičajenog ljetnog prosjeka, piše BHRT.

Elektroprivreda BiH bilježi skok u povećanju potrošnje struje od tri posto, što predstavlja energetski ekvivalent u povećanju potrošnje od oko 15 GWh, kažu iz ovog preduzeća.

– U slučaju da postoji potreba za nabavkom novih količina mi smo spremni i na to, ali u ovim uslovima imamo dovoljno uglja na depoima i termo postrojenja koja su u funkciji, tako da nema brige za prekid u napajanju el. energijom. Naravno, građani mogu racionalnije koristiti energiju, ali u ovom trenutku u smislu da će nešto naštetiti energetskom sektoru, to neće biti, tako da mogu biti mirni – rekao je Sanel Buljubašić, generalni direktor EP BiH.

Tokom toplotnog vala u Republici Srpskoj je zabilježena potrošnja povećana za oko 15 posto u odnosu na prosječnu vrijednost za mjesec jul, navode iz Elektroprivrede Republike Srpske. Pali su i neki rekordi pa je u ponedjeljak zabilježena potrošnja iznosila 13 gigavat sati električne energije na dnevnom nivou. Napajanje domaćinstava zbog prevelike potrošnje nije ugroženo.

– Elektroprivreda Republike Srpske je obezbijedila dovoljne količine električne energije za svoje potrošače. Ne mogu se isključiti problemi u snabdijevanju, ali je vjerovatnoća takvih događaja vrlo mala – kazali su.

Iz Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, međutim kažu da u potrošnji električne energije nemaju značajnih odstupanja u odnosu na prethodne godine u ljetnim mjesecima.

– Što se tiče potrošača na distribucijskom području našem, mi imamo dovoljne količine električne energije i imamo adekvatnu distribucijsku mrežu tako da našim potrošačima jamčimo dostatnu i kvalitetnu isporuku el. Energije – rekla je Marija Buntić, rukovodilac sektora korporativnih komunikacija EP EZEB.

Prema riječima naših sagovornika može se zaključiti da je elektroenergetski sektor u Bosni i Hercegovini stabilan i da prekomjerna potrošnja uslovljena nepovoljnim vremenskim prilikama proteklih dana ne bi trebala predstavljati problem u napajanju električnom energijom čak ni u slučaju da se visoke temperature zadrže i u narednim danima.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.