11.9.2024. 13:13
0
Helez: BiH dogovara isporuku šest turskih Bayraktara
Ministarstvo odbrane BiH dogovara isporuku bespilotnih letjelica „Bajraktar“ poznatog turskog proizvođača bespilotnih letjelica „Baykar“. Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio ministar odbrane BiH Zukan Helez, navodeći da je u pitanju ukupno šest dronova.

- Dogovoramo i tri sistema za upravljanje, a imamo dvije ekipe koje su otišle tamo da se obučavaju za to – kaže Helez, koji ne želi otkrivati više detalja.

Podsjetimo, delegacija Ministarstva odbrane BiH, predvođena ministrom Helezom, se još u martu, tokom posjete Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi u Kataru, sastala sa turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom i predstavnicima turskih kompanija „Baykar“, koja proizvodi bespilotne letjelice Bayraktar TB-2 i BMC, proizvođačem oklopnih vozila različite namjene. Krajem maja, a potom i u julu, Helez je boravio u službenim posjetama Turskoj, ali tada nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li BiH tražiti Bajraktare. Ostaje dilema i je li mislio upravo na Bajraktare kada je najavljivao da se sa Turskom dogovara isporuka opreme kakvu nema niko u regionu. Interesovanje za kupovinu ovih letjelica ranije su iskazali i Srbija, ali je pet dronova najprije dobilo Kosovo.

Inače, sa Turskom je već dogovorena isporuka četiri borbena vozila za potrebe Deklariranu bataljonsku grupu lake pješadije.

- Jedan transporter trebao je već biti tu, ali zbog cijene transporta dogovoreno je da svi skupa stignu u januaru – pojašnjava Helez.

Već duže vrijeme najavljuje se i isporuka pet američkih helikoptera u okviru programa za koji je Vlada SAD-a izdvojila 67 miliona KM. Helez ističe da je svoje finansijske obaveze BiH već ispunila. S novih pet letjelica Brigada zračnih snaga OS BiH raspolagat će sa ukupno 16 helikoptera.

Ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi nedavno je kritizirao bh. vlasti, ali i opoziciju, zbog zastoja na putu ka članstvu u NATO-u i izostanku potrebnih reformi. Pored ostalog, naveo je da Ministarstvo odbrane BiH, uprkos teškom stanju u OS BiH, nije iskoristilo čak 30 miliona KM iz budžeta za 2023. godinu. Helez potvrđuje ovu informaciju, navodeći da se kroz sadašnji sistem javnih nabavki kompletan budžet nikada ne potroši, te da će ove godine iznos neiskorištenih sredstava biti smanjen na 7 do 10 miliona. Osim toga, neutrošena sredstva raspoređuju se entitetima, pa je to povod i opstrukcijama projekata modernizacije i opremanja OS BiH.

- Prve godine mandata prioritet su mi bile uniforme, plate, ustroj Generalskog kora, a ove godine pokušavam poboljšati javne nabavke – kaže Helez.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.