11.9.2024. 13:28
0
Iz ekstrema u ekstrem: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice?
FOTO: bhmeteo.ba
Meteorolozi BH Meteo objavili su detaljnu prognozu za narednih nekoliko dana. Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja ove sedmice.

Naime, nakon rekordnog perioda vrućeg vremena, od petka (13.09.) neobično hladno vrijeme za ovo doba godine. Lokalno obilnije padavine, a na višim planinama prve pahulje ove sezone.

"Iz ekstrema u ekstrem - nema normale", navode na BH Meteo.

U četvrtak najviše sunčanog vremena u istočnoj, sjeveroistočnoj i dijelom u centralnoj Bosni, gdje će biti i najtoplije. Od sredine dana i poslijepodne u dijelovima Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i sjeverne Bosne će razvojem oblačnosti biti lokalno kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Hladna fronta nam stiže iza 15 sati na sjeverozapad Bosne donoseći jače naoblačenje, kišu, pojačan sjeverni vjetar i nagli pad temperature. Kasnije navečer i u noći na petak (13.09.) uz jače naoblačenje, kiše i pljuskova lokalno praćenih grmljavinom će biti u većem dijelu zemlje.

Do petka ujutro obilnije padavine u dijelovima Hercegovine, zapadne i sjeverozapadne Bosne - većinom između 20 i 40, lokalno do 60 l/m2. Najmanje padavina u istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne gdje lokalno mogu i izostati do petka ujutro.

Osjetno zahlađenje i pojačan sjeverac do jutarnjih sati petka će se proširiti na veći dio Bosne.

U petak prijepodne prolazno jača kiša će zahvatiti i istočne dijelove naše zemlje. Od sredine dana i u poslijepodnevnim satima petka padavine će slabiti i prorijediti se, pa će ostati samo lokalno. Kiša i pljuskovi, u Hercegovini uz pljuskove moguća i grmljavina.

Osjetno zahlađenje i sjeverac će se tokom petka postepeno proširiti i na ostatak zemlje. Najkasnije će stići u Hercegovinu, u poslijepodnevnim satima.

Količina padavina od prijepodnevnih sati petka pa do subote ujutro bi iznosila većinom do 10 l/m2, u Hercegovini uz jače pljuskove lokalno do 25 l/m2.

U subotu pretežno oblačno vrijeme, pogotovo u Bosni gdje će većinom biti tmurno uz slabu kišu ili rosulju. Na jugu Hercegovine tokom dana mogući sunčani periodi.

U noći na nedjelju (15.09.) kiša bi malo pojačala u Bosni, pa bi većinom bilo slabe do umjerene.

U nedjelju oblačno vrijeme uz kišu u većem dijelu zemlje. Manje padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje će kiše biti samo lokalno.

Što se tiče temperatura, u četvrtak još malo toplog vremena uz dnevne temperature većinom između 21 i 27, lokalno na sjeveroistoku do 29 °C. Zatim, od petka i za vikend poprilično hladno za ovo doba godine uz dnevne temperature većinom oko 10 °C, u Hercegovini lokalno do oko 17 °C

U petak i za vikend na višim planinama susnježica i snijeg. Snježna granica se za vikend može spustiti lokalno na 1300/1400 m.

U četvrtak na zapadu i lokalno u centralnim dijelovima Bosne mogući jaki do olujni(<65 km/h) udari južnog i jugozapadnog vjetra, u ostatku zemlje povremeno umjeren do rijetko na udare jak jugo. Od jutarnjih sati nedjelje pa do nedjelje navečer u većem dijelu zemlje mogući jaki do lokalno olujni udari sjevernog vjetra i bure.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.