12.10.2023. 12:07
0
Deset dana do referenduma za opoziv načelnika Centra, upitno održavanje? - Mandić: "Poručujem im da se povuku i priznaju da nisu u stanju do sprovesti"
Održavanje referenduma za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića ponovo je upitno. Prema informacijama Raporta, referendum o opozivu načelnika Općine Centar Srđana Mandića opet će se pomjeriti. Općinski vijećnici NiP-a već su dva puta pomjerili datum održavanja referenduma nakon što su sa SDA pokrenuli opoziv načelnika Srđana Mandića.

Zavrzlama oko pokretanja procedure opoziva Mandića traje još od kraja jula. 

Referendum je prvo bio zakazan za 17. septembar. Međutim, problemi su se pojavili na prvom koraku. Tada su iz NiP-a teretili Mandića da vrši opstrukcije sprovođenja referenduma, pa je novi datum izabran, 22. oktobar. Mjesecima već traje prepiranje preko medija ali i društvenih mreža načelnika i vijećnika. 

Za Source portal je govorio Srđan Mandić upravo o navodima da će se referendum opet pomjeriti. 

"Zaista ne mogu predvidjeti šta će biti nova odluka tzv. većine u vijeću, obzirom da već dva puta komisija za opoziv nije uspjela organizovati referendum, iako su imali svu neophodnu asistenciju i pomoć stručnih službi. To odgovorno tvrdim i imam pismene dokumente koji to dokazuju. Zadnjih dvije sedmice ne dobijamo od njih nikakve dopise osim onog za isplatu naknada za rad za avgust i septembar. ", navodi Mandić. 

Mandić poručuje da se povuku. 

"Ono što bih im ja sugerisao jeste da se povuku, priznaju da nisu bili u stanju da organizuju referendum i da što prije počnemo sa konsultacijama za budžet za 2024. g. Svako dalje pomicanje dodatno obesmišljava cijelu situaciju jer, ako se novi datum zakaže recimo za decembar, novi načelnik bi stupio na dužnost u aprilu iduće godine, a izbori su već u oktobru. Potpuni apsurd i besmislica.",  kazao je. 

Upitan o špekulacijama medija da je "pao dogovor" lidera Naše stranke i NiP-a da se odustane od opoziva, Mandić navodi da nema informacija. 

"To ne bih mogao komentarisati jer sa mnom ni jedan od lidera ove dvije stranke nije komunicirao po ovom pitanju još od prvog opoziva. No, vidjećemo šta će biti stav na sutrašnjem kolegiju OV.", zaključuje Mandić. 

Deset dana do referenduma, situacija kao da je utihnula. Nije raspisana ni javna nabavka za štampanje listića, pisao je Faktor na osnovu informacija iz Općine Centar. 

Postoji mogućnost i ponovnog prolongiranja datuma za referendum, što je također upitno s obzirom na to da se postupak opoziva, ukoliko se izglasa, mora sprovesti do kraja tekuće godine jer će se Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održati naredne, 2024. godine.

(Erna Hadžić) 


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.